10 неща, които не сте знаели за себе си – 2

Продължение. 3. Вие много по-малко се различавате от „сивата маса“, отколкото си мислите

Списание Scientific American публикува резултатите от проучването на мнението на различни групи хора за тяхната  самооценка. Получените данни са впечатляващи : 93% от шофьорите смятат, че те практически във всичко са по-добри от  другите, а  94% от крадено от енепознатоекрадено от непозенато учителите смятат същото. Резултатите си противоречат един на друг, а единственото възможно обяснение е, че много хора просто се надценяват.

Това е видно и от данните, получени в хода на друг експеримент, когато изследователите сравнявали  точността на прогнозите за растеж и спад в стойността на акциите , направени от професионални краденок от тнепознатоекрадено от непознато брокери, и случайно подбрани опитни маймуни. Оказало се, че приматите може да донесат на  брокерските фирми много по -висока доходност от високоплатените експерти по ценни книжа.

Самозаблудата е много важна  за човека, защото информираността за реалното състояние на нещата, може да се превърне в дълбока депресия, така че ако цените краденор от непознатоцкраденос от непознато психическото си здраве, продължавайте да считате себе си за талантлив, интелигентен и красив.

4. Вие Не сте толкова рационални

Почти всеки е горд с  последователното си и рационално  мислене. Мнозина са чували, че повечето хора са глупави и са подложени на различни слабости, а някои дори вярват в това, но крадено от не познатоткрадено от ндепознато почти никой не е готов да се класифицира към това мнозинство. Ходът на мисълта има е нещо като това: “ Глупаци наистина не липсват, но аз не съм един от тях, нали?“

Ако имате някакви политически, религиозни или други силни убеждения, сериозни влияещи на възгледите ви, може да кажете сбогом на илюзията, че умът ви не е помрачен и начинът ви на мислене не се влияе отвън – дори политическите  възгледи човек може да навредят на креадекно от непознатоскрадено от непознато неговите математически способности. Този Толкова неприятен за политически активните граждани факт е бил открит в хода на следващия експеримент.

Учените  разделили 1111 доброволци, сред които били  привърженици на две противоположни политически възгледи, на две групи. На едните предложили да  направят изводи за ползите и вредите от крем за лице на крадено от непознатоцкрадено от непознаатод базата на „резултатите“ от измислено изследване, като  за чистотата на експеримента ръководители на опита променяли данните в някои места, така че половината от тях гласели, че кремът е лош, а другите  ясно свидетелствали в негова полза. Втората група трябвало да изчислява влиянието на забраната за носене на огнестрелно оръжие от краденот от неапознатодкрадено от непознато страна на гражданите, върху престъпността, като отново давали на участниците цифри, изсмукани от пръстите.

Установено е, че когато данните противоречат на техните политически убеждения, хората правили грешки в изчисленията много по-често – техните  аналитични и математически способности сякаш изведнъж ставали значително по-лоши. В групата, която се заела с  крема за крадено от непозснато краденао от непознато лице, такова явление не се наблюдавало. С други думи, хората не винаги са в състояние да мислят рационално.

10 неща, които не сте знаели за себе си

краденао от непознатоскрадено от непознатао

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *