Мичио Каку: „Скоро ще зареждаме в мозъка си програми като в „Матрицата“

„През последните 10 години  научихме за мозъка повече, отколкото през цялата предишна история на човечеството, и сега телепатията е реална“ –  казва американският физик и популяризатор на науката Мичио Каку в интервю за кореспондента на El Mundo Мария Рамирес.

“ Ние можем да местим предмети с мисъл, да записваме и“ изтегляме“ елементарни спомени, да снимаме сънища“ – казва Каку

Човечеството се научи да свързва мозък с компютър , а след това – към интернет. „В крайна сметка  интернет ще се превърне в мрежа от мозъци – brian-net.  Ние ще можем да споделяме в мрежата мислите и емоциите си. Младите хора ще бъдат във възторг“ -прогнозира Каку .

Според учения, в бъдеще всеки човек ще има два „диска“ – със запис на неговия геном и със запис  на връзките на нервната система със спомени , чувства и личността“.

„В това инвестират Обама и ЕС, като  възможно най-скоро ще можем да разберем механизмите на психичните заболявания.  В дългосрочен план може да се постигне безсмъртие.  Дори и след смъртта нашият геном и карта на нашето съзнание ще се запазват“ – казва Каку .

„През следващото десетилетие  парализирани хора ще могат да се движат и да общуват с други“ – обещава Каку . Що се отнася до „изтеглянето на спомени“, това  миналата година  вече е правено с  мишки в Северна Каролина.

Непосредствена задача Каку нарича създаване на устройство, което ще помага на мозъка на тези, които страдат от болестта на Алцхаймер:
“ Можете да натиснете бутона и да си спомните кой  сте, къде живеете и как да намерите пътя“.

Това десетилетие    се провеждат експерименти с животни, а в следващото с хора. През 30-те години на XXI век , хората ще бъдат в състояние да „зареждат в  съзнанието си“ умения за извършване на сложни дейности.

Ще бъде ли човек роботът, в чиито мозък е зареден  човешки разум? “ Може би, ако той говори като човек , и ако  има личност като човек“ – казва Каку , като обещава, че в бъдеще ще се появи „библиотека за душите“.

Източник : El Mundo

превод

Related Posts

One thought on “Мичио Каку: „Скоро ще зареждаме в мозъка си програми като в „Матрицата“

  1. Нещо ме съмнява цялата тази работа. Като гледам още не можете да лекувате грипа и кашлицата. Без лекарства минават сами за 7 дни, а с лекарства само за 1 седмица. Всичките тия неща, които ги обещават може да станат, но след 300 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *