Когато Земята спре да се върти…

Човечеството го очакват разрушителни промени ако Земята спре да се върти около оста си постепенно. Ако това се случи внезапно, тогава ние , преди да изчезнем, дори няма да разберем какво точно се е случило.

Реалности

Незабавен ефект

Скоростта на въртене на планетата е 1670 километра в час, така че когато тя спре,  всичко, което не закрепено към скалите – животни , хора , дървета , сгради, – просто ще се понесе по повърхността на Земята. Освен това океаните ще продължат да се въртят по инерция, така че редките оцелели ще бъдат пометени от гигантски цунами. Спирането  ще предизвика и многобройни земетресения и изригвания.

Ден и нощ

Денонощията на планетата ще са  365 дни. На  едната половина на Земята почти половин година ще грее слънце и ще настъпи непоносима горещина, а на другата ще настъпи почти шестмесечна студена нощ . „Почти “ – защото между зимната нощ  и летния ден ще има  кратки периоди от здрач .

Вода и земя

Сега центробежните сили сплескват Земята на полюсите и създават „гърбица“ на екватора – диаметърът на планетата е с  43 km повече, отколкото на полюсите . Без движение  „гърбицата“ ще изчезне и океаните ще се оттичат към полюсите. На планетата ще остане един гигантски континент и две шапки от океани.

Изток и запад

Сега  слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Това се дължи на факта, че Земята се върти около оста си от запад на изток. Ако планетата спре, изгревът и залезът на  Слънцето ще се определят само от нейното въртене около Слънцето, което ще изгрява от запад и ще залязва на изток.

Животни и растения

Повечето от животните и растенията няма да са в състояние да се адаптират към бързо променящите се условия и ще изчезнат. При това някои видове, ще получат преимущество, като жителите на Антарктика , които са свикнали на полугодишната нощ.

Канада и Антарктика

По време на формирането на новата география под водата  ще потънат Антарктида , Гренландия, Канада , Сибир, цяла Европа, части от Китай и половината от Нова Зеландия. Но покрай екватора до 30 градуса северна и южна ширина ще се появят равнини и планински вериги.

Поле и Космос

Ще изчезне магнитното поле на Земята, което предпазва планетата от слънчевия вятър – заредени частици, които с голяма скорост се носят към планета от звездата – и от високоенергийни частици от космоса. Полето се  генерира от въртенето на металното ядро  на Земята, което е полутечно. То генерира токове, които създават магнитни полета. Между другото , заедно с магнитното поле ще изчезнат и полярните сияния.

Вятър и климат

В друг температурен режим  ветровете ще започнат да духат от екватора към полюсите, а няма да се  разпределят успоредно на екватора , както е сега . Поради това  ще настъпят изменения в климата и морските течения , което ще доведе до глобални промени, особено в морските екосистеми.

Частици и подземие

Въздействието на високоенергийните космически частици е смъртоносно за хората и другите живи същества. Хората ще трябва влязат под земята и там да  отглеждат растения и животни. При разходки по повърхността ще се наложи да носят скафандри или защитно облекло.

Бъдещето

Бавно, но сигурно

Между друготоа Земята наистина  постепенно забавя своето въртене. Поради приливните сили между планетата и Луната (те възникват от факта, че по- близките към Луната участъци от Земята се привличат  от нея по-силно от по-далечните) на всеки  100 години  денонощията се удължават с  1,5 – 2 милисекунди. След 140 милиона години денонощията ще се удължат до  25 часа. Впрочем, до пълно спиране  човечеството на Земята няма да оцелее, тъй като след  около 5 милиарда години Слънцето ще се превърне в червен гигант, ще се увеличи по размери и ще погълне нашата планета.

 

 

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Учени: Земята е космически затвор (видео)

Учени, работещи в областта на космическите изследвания и пътувания във Вселената, считат нашата планета за „космически затвор“. Такова сравнение е оправдано, защото човек не може по свое желание да напусне… Continue reading „Учени: Земята е космически затвор (видео)“

Ако всички жители на Земята заживеят в един град? (видео)

Какво би станало, ако цялото население на  Земята се настани да  живее само  в един град? Колко голям ще бъде  този метрополис, и дали той ще бъде в състояние да… Continue reading „Ако всички жители на Земята заживеят в един град? (видео)“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

2 Replies to “Когато Земята спре да се върти…”

  1. gatev14

    „Сега слънцето изгрява от изток и залязва на запад“-това го знае всяко дете „Това се дължи на факта, че Земята се върти около оста си от изток на запад“-виж в това не съм убеден

  2. Random

    Ако Земята внезапно спре да се върти, ще се ударите с 1600км./ч в най-близката западна стена. Нищо няма да остане живо от висшите животни. Вамо низсши, бактерии, първаци и растенията ще оцелеят. Работата е там, че няма как да спре внезапно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *