Сноудън призова представители на редица професии да криптират кореспонденцията си с клиентите

criptiraneВ една от последните публикации на The Guardian са публикувани основните тезиси от „седемчасовото“ интервю с бившия служител в  Агенцията за национална сигурност, и автор на разкритията за дейността на тази организация,  Eдуард Сноудън. Разговорът, както се казва в статията,  се е състоял   „в хотел на една крачка от Червения площад“.

Според Сноудън юристи, журналисти, лекари, счетоводители, свещеници и други, които работят с поверителна информация, трябва да вземат допълнителни мерки, за да я  защитят.

„Всички комуникации е необходимо да се криптират по подразбиране,“ – казва той за The Guardian. Особено бдителни, той призова да бъдат журналистите, защото те са отговорни за безопасността на източниците си. В момента Сноудън се занимава с разработката на „инструменти за криптиране“, които биха могли да бъдат полезни за такива експерти, се казва в статията.

Сноудън говори и за живота си в Русия. Той не страда от депресия, и няма за какво да съжалява, пишат авторите на статията, като  живее от спестявания, доходи от публични изяви в мрежата и с парите от присъдените му  премии. Той „работи в интернет до късно през нощта“, т.е. „води отшелническо, цифрово съществуване, което не е толкова различно от предишния му живот“, пишат авторите на материала. Слуховете, че той работи за  някаква  руска организация Сноудън е отрекъл, а  внушението, че е нает от руската разузнавателна служба, нарича „глупости“. Въпреки това, той „разбира, че руснаците и американците, най-вероятно го следят“, се казва в статията.

Преговорите с американските власти за завръщането на Сноудън у дома „изглежда са в застой“, продължават авторите. И понеже западните страни му  отказаха убежище,  в обозримо бъдеще той ще трябва да живее в Русия. Сноудън казва, че би могъл да приеме затварянето си в Гуантанамо. Бившият служител на АНС  продължава да настоява, че, в случай на съд, да бъде  съден от съдебни заседатели.

Накрая  Сноудън „прави потресаващо заявление: според съществуващия в АНС обичай,  снимките на хора заловени със  „сексуален компромат“,  получени в хода на наблюдението, много често се предават от ръка на ръка.“

Източник: The Guardian

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *