Акулите са по-малко опасни за хората, отколкото пчелите (видео)

akula                                           Taka се сушат перки от акули по покривите в Хонгконг…Много са
Акулите са на най-ниските места в  рейтинга на най-опасните животни на земята. В подкрепа на тази статистика са  данни от Националния център за здравна статистика в САЩ, според които вероятността човек да загине от острите зъби на акула е 1 на 3,7 млн??., а докато вероятността от смърт от „микроскопични“ ужилвания от пчели  е 1 на 79 842.

От 2001 г. до 2011 г. в Съединените щати от „ухапвания“ на пчелите са загинали 639 души (средно 58 смъртни случая годишно), докато жертвите на акула са  само  10 души (един смъртен случай на година).

Въпреки страховития си вид, акулите са жертва на истински  биоцид. Всяка година човекът убива около 100 милиона акули. В резултат на това през последния половин век в  света  са унищожени 90% от всички видове. След още 20 години от някои видове акули няма да остане и следа, което би довело до радикално преструктуриране на екосистемата в океаните. Това ще се случи поради следните причини.

Акулите като суперхищници са мощен индуктор на еволюционните процеси в океаните,  благодарение на тях повечето от рибите, които са техни потенциални жертви, придобиват уникални характеристики: камуфлаж, особености в морфологията и поведението. Ако акулите изчезнат биоразнообразието на океаните постоянно и и неотклонно ще намалява.

Акулите са важно звено в хранителната верига. Те са санитарите, които унищожават болни, слаби и стари индивиди от различни видове риба, както и задържат прекаленото размножаване на много видове риба. Нещо повече, акулите дори имат климатична роля, контролирайки броя на някои видове риби, които се хранят с планктон. Без акули броят на тези видове расте, а това  от своя страна ще доведе до намаляване на биомасата на фитопланктона, който играе ключова роля в производството на кислород на нашата планета.

Причините за смъртта на акулите  са развиващите се страни от Югоизточна Азия. В Китай, супа от перка на акула е почти национално ястие, без което няма  сватба или банкет.

А перки от акула се добиват по  напълно варварски начин-  те просто се отрязват от живите акули, а  безпомощно животно се освобождава и  бавно потъва на  морското дъно.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *