Американски учени: Задава се 35 годишна суперсуша

sushaПоради глобалното затопляне, вероятността  югозападът на  САЩ да преживее до края на десетилетието суша е 50 процента, а  вероятността от „суперсуша“, която може да продължи 35 години се оценява на 20 до 50 процента. Тези заключения са на  американски климатолози, автори на статия  в списание Journal of Climate,  а кратка бележка публикува и  Cornell University.

Опустошилите  западната част на САЩ по време на Голямата депресия катастрофални прахови бури продължават  пет – шест години, но новата „суперсуша“ може да продължи десетилетия, предупреждават учените.

Резултатът от този природен феномен ще бъде миграцията на населението в мащаби,  безпрецедентни за Съединените щати, смята  водещият автор Toby Ault. Властите на западните и югозападните щати (Аризона, Уайоминг, Калифорния, Колорадо, Ню Мексико) е необходимо да  разработят мерки за смекчаване на отрицателните последици от сушата, особено в областта на водните ресурси.

В други райони на Съединените щати има основание за оптимизъм: рискът от суша в щатите на северозапада-  Вашингтон, Монтана, Айдахо) през  XXI век, напротив, ще бъде намален.

Продължителна суша многократно е наблюдавана в световната история: Олт пише за липсата на дъжд в периода  1995-2009 година в Австралия и засушавания, довели до  глад в Африка през 1970-80 години. В басейна на река Колорадо, според данните , суперсуша е имало в XII век.

А  глобалното увеличение на температурата и емисиите парникови газове в атмосферата, ще направят появата на  засушавания по-чести и тежки, отколкото в миналото, считат  авторите на изследването.

http://bg.checkonline4you.com 

3 Replies to “Американски учени: Задава се 35 годишна суперсуша”

  1. Еразъм Ротердамски

    Това е поредната манипулация. Това вероятно ще е изкуствено създадена суша, ако наистина бъде. Подобна информация е подготовка за действие, проучване на човешките нагласи. То е като предсказание за предстояща Трета световна война с избиване на 9/10 от населението на планетата. Манипулации и конспирации. Ако искаш вярвай! Нека поживеем, ще видим.

  2. асен

    Цялата човешка цивилизация и измет и гадост! Заслужава да умре в скотски мъки и да гори в пъкала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *