Изкуствен „дишащ“ лист – ключът към колонизирането на други планети (видео)

silk-leaf-by-julian-melchiorridezeen01644Един от основните проблеми на усвояването на Космоса от човека повсеместния недостиг на кислород във Вселената. Тук, на Земята, дървета и други растения изпълняват огромната работа за рециклиране на въглеродния диоксид, издишван от нас и създават кислород към нас.

Така че защо да не вземем тези биологични фабрики за кислород в космоса, но без всички тези неща като почва, слънце, вода и гравитация, без които те не могат да съществуват?

Воден от тази идея, възпитаникът на Кралския колеж по изкуствата Julian Melchiorri е създал първият синтетичен и биологично функционален лист, който поглъща въглероден диоксид, вода и светлина и произвежда кислород. Листът се състои от хлоропласти, обвити в копринени протеини.

„Този материал има потресаващото свойство да стабилизира хлоропластовите органели,“ казва Melchiorri. „В резултат на това аз получих първия фотосинтезиращ материал, който живее и диша като лист.“

Но това, което е може би най-забележителното, е че дишащият лист ще бъде ключът не само за пътуване в космоса, но също така и за неговата колонизация. Ние не трябва да превръщаме тазо суха червена марсианска пустиня в зелена гора, ние можем да създадем гора вътре в куполите на нашите жилищни колонии.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *