Хората неумолимо затъпяват с всеки изминал ден

 Учените  наблюдават постоянен спад в IQ на хората. Защо светът  деградира интелектуално?

Футуролозите преди години прогнозираха, че хората ще стават по-умни и ще се увеличава обемът на мозъка им. В резултат на това, нашите деца ще бъдат мъдри и с големи глави. Може би някой ден това ще започне да се случва. Но засега учените наблюдават обратната тенденция, а именно световно оглупяване. Това се изразява в ежегодно снижаване на  IQ в световен мащаб.

Резултати  от тестове могат да бъдат намерени в архивите, и да се сравнят резултатите от минали години със сегашно време. Което направил, например, Ричард Лин (Richard Lynn), психолог в Университета на Ълстър. Той се запознал с интелектуалните показатели на американците, европейците и австралийците.

Ричард определил средните стойности –  данни от световното ниво на интелекта- и  открива, че към 2014 г. IQ е паднал с почти 3 пункта от нивото през 1950 г.  И ако затъпяването продължи  със сегашните темпове, към  2110 IQ на човечеството ще падне под 84 точки. А  това ще означава, че то ще стане умствено посредствено.

Колегата на Лин – Майкъл Уудли (Michael Woodley) от Свободния университет на Брюксел неотдавна огласи  данните за скоростта на реакциите. И се оказва, че тя се снижава. Преди сто години хората в експериментите натискали бутона, виждайки светлинен сигнал, средно след  194 милисекунди. Сега закъснението е 275 милисекунди. A забавената реакция предполага понижаване на скоростта на предаване на нервните импулси.

Данните за IQ, които се използват за анализ не засягат България, където тестовете за определяне на нивото на интелигентност, не  са били толкова популярни, колкото на Запад. Ето защо, ние можем само да гадаем как са нещата при нас. Но ако се озърнете около себе си, вероятно ще забележите доста печални неща. Всъщност наблюдавайте само политиците…

Разбира се, учените се опитват да разберат причините за това явление. Предполага се , съвсем основателно, че там, където оглупяват,  нещо не е наред с образованието. Но има и други идеи.

Например, професор Ян де Ниениус от Университета на Амстердам смята, че интелектуалното ниво на човека е ограничено до определен генетичен лимит.  Човечеството е достигнало своя. Сега само деградира. Това се случва най-вече защото умните не се размножават толкова активно, като глупавите.

Професорът намира и виновни за това –  жените, които са получили добро образование – те раждат по-малко деца, отколкото техните по-малко интелектуално развити сестри. Затова и „мъдрите“ гени постепенно изчезват.

В  Stanford University смятат като причина за намалената интелигентност спрелият  да работи,  открит от  Дарвин,  закон за естествения подбор. И хората сега не трябва да се борят за оцеляване, както това са правили в древни времена. Научно-техническият прогрес е избавил  по-голямата част от човечеството от това да напряга много мозъка си, за да получава храна и дрехи, да намери къде да се скрие от зверове и врагове. Тези мисли, които са развили мозъка на нашите предци,  са ни напуснали сега.

– Гените, отговорни за развитието на интелекта, са започнали  да се развиват , благодарение на  мутации, предизвикани от тежките условия – смята един от авторите на изследването, д-р Джералд Крабтрий.

Освен това, „във връзка с развитието на селското стопанство и урбанизацията, животът е станал много по-лесен“, и  интелектуалната сила на човека започва да намалява. И сегашните мутации само го отслабват.

– Ние сме достигнали пика преди няколко хиляди години, и оттогава се търкаляме надолу- казва Крабтрий.

Най-оригиналната хипотеза е на германски изследователи от университета в Ерланген. Те вярват, че причината е защото хората по-често са започнали да си почиват. Което  е и причината за спада на интелигентността. След само две седмици,  лениво прекарани на морето в режим  лукс, IQ може да намалee  с  20 точки наведнъж , поради частична атрофия на фронталните лобове на мозъчните клетки. Влошават   положението и многото празници, които работниците превръщат в допълнителна отпуска.

Загубатa на интелигентност с течение на времето, разбира се, може да се възстанови. Но изобщо не у всички, и не докрай. Уви, това е факт!

 

5 Replies to “Хората неумолимо затъпяват с всеки изминал ден”

 1. tt

  ТОва е най-тъпото оправдание, което може да се намери… Затъпявали, защото почивали. Идиотщина и половина! Затъпяват,

 2. tt

  Затъпяват, защото умните машинки в джобовете започнаха да мислят вместо нас! В днешно време на децата в училище им е разрешено да смятат с калкулатори! Те не знаят да смятат. Защо ти е да помниш каквото и да е, когато можеш да намериш каквото ти трябва с няколко тапвания по екрана… Затова затъпява населението!

 3. profesor

  Статията е денденциозна и не отразява реалността!
  Днес хората са по-можещи от вчера.
  Тестовете явно трябва да се пригодят към днешната култура и начин на живот.
  По логиката от стъкмистиката, значи бабите и дядовците са по-умни от внуците си.
  Това почти винаги е грешно, когато внуците са поне на 40 г.
  Навремето е било важно да се помни, понеже информацията е била ограничена.
  Днес няма нужда от паметливост, но затова пък сме добри в обработването на голям обем инфо. И решаваме много повече всекидневни задачи.

 4. антоанете

  1.семейна среда.
  2.ценостна система- морал.
  3.образователна система.
  4.наркоманията.
  5.и не на последно място филмити и шоу програмите по телевизията.

 5. x_name41

  дължи се на Синдром на Емоционалния Срив, във статията е описана разгънатата картина на някои от типичните му проявления

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *