Учени: Добивът на шистов газ предизвиква земетресения

140916074607_fracking_texas_shell_624x351_bbc

 

Учени  в САЩ заявиха, че технологията за добив на шистов газ чрез хидроразрив на подземни пластове под високо налягане може да предизвика земетресения, пише Би Би Си.

Според експерти от USGS, след като енергийните компании  с такива технологии започват да добиват газ в щатите Колорадо и Ню Мексико, които са сеизмично спокоен район, там са били регистрирани 16 земетресения с магнитуд по-голям от 3,8.

При това, както е отбелязано в проучването, епицентрите  на земетресенията винаги са били в местата на инжектирането на вода в земята.

Шистовият газ се събира в неособено твърди  седиментни скали, обикновено на дълбочина няколко километра.

При въгледобив, който продължава повече от век във Великобритания, също е имало земетресения – и то не едно, а хиляди.

Въз основа на опита на миньорите, експертите прогнозират, че земетресения с магнитуд 3,0 при подземен добив са изключително малко вероятни.

Преди две години, по поръчка на британското правителство е  направено проучване, авторите на което заявяват, че хидравличното разбиване е безопасно при стриктно спазване на мерките за безопасност и правилно управление на процеса.

Една година по-рано британското правителство спира производството на газ по този начин, след  две малки земетресения в северозападната част на Англия.

Методът се състои в напомпване на течност под земята при високо налягане за да се образуват пукнатини в скалите.

Тогава експертите твърдяха, че хидравличното разбиване произвежда по-малко сеизмична активност от добива на въглища.

Добивът на шистов газ в последните години  промени  енергийния пазар в Съединените щати, където цените на природния газ достигнаха десетгодишен минимум.

http://bg.checkonline4you.com 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *