Изкуственият интелект вече е заплаха за човечеството

big_1450065„Нашето желание да се издигнем над Бог, създавайки роботи, които имат свръхразум и огромни възможности за адаптация, може да доведе до катастрофа, която заплашва оцеляването на човечеството“ – предупреждава главният изпълнителен директор на Tesla Motors Елън Мъск.

Ръководителят на най-големия автомобилен производител в САЩ направи това изявление в Сан Франциско на срещата на върха за киберсигурност, която се организира съвместно от списание Vanity Fair заедно с Aspen Institute. Обръщайки се към Walter Isaacson, директор на хуманитарната агенция, Елън Мъск заяви, че сегашните темпове на развитие на изкуствения интелект (AI), не може да не предизвикват безпокойство.

Той поясни, че съвременните роботи стават все по-интелигентни и развити интуитивно, но не е известно доколко приятелски са настроени към техните създатели.

Isaacson – известен поддръжник на изкуствения интелект, публикува наскоро в Aspen Journal статия, възпяваща стремежите на човечеството към по-нататъшно развитие на AI-технологиите.

„В продължение на десетилетия експертите прогнозират появата на интелигентни „машини, надминаващи възможностите на човека. Те ще имат възможността да се самовъзпроизвеждат, така че ние, простосмъртните, на тези същества от бъдещето няма да сме им необходими“- възторжено пише Isaacson.

Тази на пръв поглед фантастична концепция сериозно е разтревожила Мъск, който счита, че светът , напълно контролиран от машини, носи потенциален риск за хората.

„Аз мисля, че не всички са наясно с бързината на развитие на изкуствения интелект – подчерта директорът на Tesla Motors, – особено ако той има възможност за рекурсивно самоусъвършенстване. Какво пречи на робота да признае за полезни за себе си такива функции, които вредят на хората? Такъв сценарий може да има много лоши последици. Така например собственикът на изкуствен интелект може да поиска да се отърве от нас толкова лесно, колкото ние сега унищожаваме спама … „.

Става дума за нова посока в роботиката: квантовата механика, която позволява на AI – носителите на „интуитивно“ ниво да избират правилни реакции на външни дразнители.

Учените от Мадридския университет Davide Paparo и Miguel Mart?n-Delgado обясняват: „Квантовите роботи могат лесно да се адаптират към една сложна и бързо променяща се среда, докато по-традиционните им аналози са обречени. Това е нова степен в развитието на изкуствения интелект. Може да се каже, че квантовите роботи мислят творчески, което несъмнено ги прави непредсказуеми. „

Related Posts

One thought on “Изкуственият интелект вече е заплаха за човечеството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *