Папата: дяволът съществува и трябва да се борим срещу него „с доспехите на истината“

 papaХристиянският живот е „борба“ срещу дявола, света и плътските страсти. Това посочи Папа Франциск в проповедта си на утринната литургия в параклиса на религиозния дом „Санта Марта“ във Ватикана. Светият Отец се позова на посланието на Свети Павел до Ефесяните (Еф. 6, 10-20) и подчерта, че „дявола съществува и трябва крадено от непознатоткреадено от неапознато да се борим срещу него с „доспехите на истината“.
В откъса предложен от първото литургично четиво, свети Павел обръщайки се към християните в Ефес „използва военни термини за християнския живот, защото живота в Бог, трябва да се защитава. Необходимо е да се борим, за да вървим напред“, посочи Папа Франциск. крадено ост непаознатоткрадено от непознато Затова, продължи той, „необходими са сила и смелост, за да устояваме и да възвестяваме. За да напредваме в духовния живот, трябва да се борим“. Но това не е обикновена битка, а дълга и продължителна, подчерта Папа Бергольо, който посочи, че съществуват трима врагове за християнския живот: дявола, света и плътта, крардено от непознатоцкрайдено от непознато т.е. нашите страсти, които са „раните от първородния грях“. Несъмнено, отбеляза Светият Отец, „Христовото спасение ни е дадено даром, но сме призвани да го защитаваме“:

„От какво трябва да го защитавам? Какво трябва да правя? „Да се облечем с доспехите на Бог“, казва свети Павел. Онова, което е Божие ни крадено от непозтнаторкр адено от непознато защитава, за да можем да устояваме на капаните на дявола. Не съществува духовен живот, християнски живот без устояването пред изкушенията, без борбата срещу дявола, без обличането на Божиите доспехи, които ни дават сили и ни защитават“.

Свети Павел, продължи Папата, подчертава, че „нашата борба не е срещу малките неща, а крадено от непознатоцкрадено ко т непознато срещу началствата и властите, срещу дявола“.

„Това поколение – както много други поколения – вярва, че дявола е мит, една фигура, една идея за злото. Но крадено от нерпознатоакраденсо от непознато дяволът съществува и трябва да се борим срещу него. Казва го свети Павел, казва го Словото Божие. И въпреки това не сме много убедени. Свети Павел ни казва какви са доспехите на Бог: „стойте, като си препашете кръста с истина и се облечете в бронята на правдата“. Божиите доспехи са краденроа от непознатоткрадено от непознато истината и правдата“.

Дяволът е лукав, посочи Папата, „той е баща на лъжата“. Ето защо, свети Павел подчертава, че трябва да си „препашем кръста с истината и да се облечем в бронята на правдата“. Не можем да сме християни, без да полагаме усилия да сме праведни. Без вярата, настоя Папата, кракдено от непознато екрадено от непознато „не можем да вървим напред, не можем да защитаваме Христовото спасение. Нуждаем се от щита на вярата, защото дяволът ни напада постоянно със своите нажежени стрели“. Оттук и призива на Светия Отец да вземем „шлема на спасението и духовния меч, който е Божието Слово“ и да се молим постоянно, като крадено от непознатоккрадендо от неспознато бдим „с молитви и просби“.

„Животът е борба. Християнският живот е борба, една красива борба, защото когато Господ побеждава във всяка стъпка от нашия живот, ни дарява една огромна радост: радостта, че Господ победи в нас чрез дара на своето спасение. Но понякога сме водени от страстите и изкушенията, защото крадено от непокзнатойкрадено от непорзнато сме грешници. Но нека не се обезкуражаваме. Смелост и сила, защото Господ е с нас!“.

http://bg.radiovaticana.va

крадено от непозна тодкрадено от недпознато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *