Тюлените са станали опасни за делфините и хората

lep-sealТюлените са виновни за жестоките убийства на стотици делфини,  чиито обезобразени трупове  в големи количества морето изхвърля на брега на Холандия. Перконогите са  започнали да  убиват  делфини за забавление, твърдят авторите на  статия в Proceedings of the Royal Society B

Холандски изследователи анализирали ДНК от раните на  721 делфини изхвърлени на брега в периода 2003-2013 г. Оказало се, че една четвърт от животните са били осакатени и убити от сивите тюлени. Учените подозират, че действителният брой на жертвите е много по-висок: много мъртви тела (с разкъсан корем или гърло) веднага потъват на дъното, а  голям брой  делфини са починали от раните си в открития океан.

„Това е нова форма на поведение. Обикновено тюлените  ядат риба и миди. Но те са се превключили на бозайници. Мисля, че не става дума за  обедняването на рибните ресурси – те просто са научили нов трик, „- казва ръководителят на изследването Mardisk Leopold.

Умишлените атаки се доказват от два факта: остро кървене на намерените на брега на делфини и следи от  храна в стомаха им. Това означава, че тюлените  не ядат трупове, а нападат  живи животни.

Учените предполагат, че хищните тюлени първоначално са започнали да  ядат труповете на делфините, попадащи в рибарските мрежи. С течение на времето техните вкусове  се променили и те започнали да нападат и живи делфини.

Изследователите също така се опасяват, че тази форма на поведение на перконогите вече е  опасна и  за хората. На риск е подложено всичко, което плува край бреговете на Холандия и Великобритания. В моретата на втората от тези страни живеят около 180 000 сиви  тюлени (една трета от световната популация).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *