Науката открива все повече аргументи в подкрепа на съществуването на Бог

universМнозина вярват, че колкото повече напредва науката, толкова по-малка е необходимостта от концепцията за „Бог“, за да се обясни Вселената, пише в статията си The Wall Street Journal, американският  писател и телевизионен водещ Ерик Метаксас. „Но, както се оказва,  слуховете за смъртта на Бога са  преждевременни,“ – казва авторът. Според него сравнително нови аргументи за съществуването на Бог,  изхождат  от самата наука.

През 1966 г. астрономът Карл Саган заяви, че планета, на която може да съществува живот, трябва да отговаря на два важни критерия: да се върти около звезда от определен тип и да се намира на  благоприятно за живот разстояние от звездата. Ако приемем, че във Вселената има около октилион  планети, на  около един септилион от тях е възможен живот.

През 60-те години учените започват да търсят радиосигнали, приличащи на съобщения на извънземни.  Но досега абсолютно нищо не е намерено.

Метаксас пояснява:  когато нашите познания за Вселената се разшириха стана ясно, че за  съществуването на живот са необходими  много повече параметри.

Постепенно е  установено, че наличието на живот е в противоречие с теорията на вероятностите за всяка планета във Вселена, включително за Земята.

„Днес ние знаем за повече от 200 параметри, които са необходими, за да може  една  планета да поддържа живот. Всички тези параметри трябва да бъдат изпълнени точно. В противен случай всичко ще се разпадне. Ако беше малко по- далече от  масивна планета като Юпитер, чието притегляне придърпва от нея  астероиди, хиляди пъти повече астероиди щяха  да падат на повърхността на Земята „- се казва в статията.

Но ние съществуваме. „Дали всички тези многобройни параметри може да станали идеални случайно?“ – пита авторът. Не е ли време да се признае, че науката показва:  ние не можем да се появим от произволни сили. „Не е ли очевидно: за  предположението, че тези идеални условия, са създадени някакъв разум, се  изисква много по-слаба вяра, отколкото за  убеждението, че Земята,  способна да поддържа живот, се появила  в противоречие с невъобразими неблагоприятни фактори?“ – отново пита авторът.

Но това не е всичко, продължава Метаксас. „Фината настройка, без която на планетата  не може да съществува живот – е нищо в сравнение с фината настройка, без която Вселената не би съществувала,“ – пише той. Астрофизици са установили, че силата на четирите основни взаимодействия (гравитационно, електромагнитно, силно ядрено и слабо ядрено) е била предопределена след по-малко от една милионна от секундата след Големия взрив. Ако някоя от тези стойности е  била малко по-различна, Вселената не би могла да съществува.

Идеята, че всичко  „се е появило от  само себе си“, противоречи на здравия разум, заключава авторът.

Вселената е  чудо на чудесата, което неизбежно указва за  съществуването на нещо или някого извън нея, пише той.

Източник: The Wall Street Journal

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *