Сънната долина: епидемия от сън в Казахстан (видео)

kalachiСнимачната група прекарва 8 дена в казахстанското село Калачи, в което почти всеки е  преживял сънна болест. Сънната епидемия започва преди повече от две години и още не е свършила. Всеки може да заспи по всяко време докато ходи, говори, спортува. Авторите на филма „Сънната долина“ са разговаряли с  местните жители и са се опитали да разберат  причините за аномалията.

445 км от Астана. Малко село, чиито жители един по един падат и заспиват. Могат да спят в продължение на няколко дни или седмица. Събуждат се и продължават да живеят, често с тежко главоболие, в страх от следващото заспиване. Лекарите или не намерят промени в организма на събудените или диагностицират дифузен оток на мозъка. Почти всеки  местна знае „как е било“:

„Аз се прибирах у дома от училище,  олюлях се,  паднах. Повече  не си спомням нищо. “

„Това се случи, когато заваля силен дъжд, и вятър  след дъжда … Хората започнаха да падат един по един.“

„Ето тук заспах първия път. На  10 април заспах, на 10 септември, 11 януари, 11 април, юни, октомври и март. Казах мим че имам исхемични инсулти. “

Режисьорът на филма Альона Симикина казва, че екипът тръгва за  Kaлачи с тревога. Заспиват  не само местните, а понякога и гостите на селото.

„Знаехме, че във всеки един момент може нещо да се случи. В първия ден се получи много силно главоболие, състоянието беше  стресово, но  никой не заспа. Стресът, обаче, може да се дължи на факта, че видяхме как хората продължават да живеят в ужасяващи условия, те не могат да се преместят, никой не им помага. “

В СССР село Kaлачи не е е отбелязано на картата заради тайните уранови мини. През 1980 г. в те са затворени. Сънната епидемия застига селото преди по-малко от три години.

Казахстанските учени, както твърдят, са взели проби от въздух и водата в селото, но така и не могат да разберат нищо. Местните хора обвиняват мините … или призраците, които по този начин излизат от  хората.

Видео (на руски) :

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *