Учен се опитва да зареди мозъка си в компютър за да живее вечно

Randal-Koene-650x433Плановете на някои учени изглеждат като че  са взети от страниците на научно-фантастичен роман. Това, над  което работи един холандски невроинженер,  може да даде на хората безсмъртие.

Изобретателят разказа за плановете си да създаде система, която позволява да се зареди  мозъка му в компютър. Той се надява да успее да разположи  човешки мозък в механична система.

Randal Koene казва, че ключ  към това е т.нар субстрат – независим разум (Substrate-Independent Mind, SIM).  Според него изкуствено създаденият  точен модел на човешкия мозък, емулиращ неговата  изчислителна дейност,  ще даде вечен живот на хората.

Когато говоря за емулация, трябва да разбирате това, като  например, емулация на Macintosh  на PC. Това е вид   платформено-независим код. Това  може да реализира субстрат-независимият разум – заяви Кoene на конференция в Сан Франциско.

Според него това не е просто изкуствен интелект, а човешки ум, зареден в  компютър. Той казва, че невролозите на 99,9% са сигурни, че мозъкът е изчислителен механизъм, и ако се изясни как работи, можете да се създаде негова замяна.

Идеята за копиране на мозък  набира огромна скорост. Защо да не направим същото и с всички мозъци? Изтегляйки мозъка на  компютър, можем да обработваме и съхраняваме повече информация като машина, разполагайки мислите по папки, като ще имаме  достъп до тях по всяко време – казва Koene в интервю за Vice.

Той счита, че такава система ще даде възможност на хората да живеят в други светове, включително и виртуални такива. За реализиране на този амбициозен проект той е създал организацията carboncopies.org, която изучава възможността за съществуването на човешкия ум на  алтернативен носител.

Related Posts

One thought on “Учен се опитва да зареди мозъка си в компютър за да живее вечно

  1. Тази идея е все едно да се разглоби един автомобил и като търкаляме гумите по наклона да смятаме че се возим:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *