Астрономите са озадачени от мистериозни радиоимпулси с неизвестен източник

solomagnetТози феномен е описан като изключително кратък, рязък  импулс от радиовълни, идващи от неизвестен източник в Космоса. Резултатите са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Такива импулси от  радиовълни, които продължават само няколко милисекунди, учените наблюдават през последните години. За първи път такова явление е наблюдавано по случайност през 2007 г., когато астрономите разглеждали архивни данни на телескопа Parkes Radio в Източна Австралия. Оттогава радиотелескопът  Parkes Radio е записал шест такива радиоимпулса, а данните за седмия учените  дължат на  телескопа Аресибо  Пуерто Рико. Почти всички тези радиоимпулси  са открити дълго след  настъпването им. За да разберат източника,  за учените е  важно да засекат това в  реално време.

Екип от астрономи от Австралия разработил  метод за намиране на „бързи радиоимпулси,“ и той наистина работи. Екип от астрономи от Суинбърн, начело с Емили Петрофф, успява  в откриването на първия  „жив“ радиоимпулс. Учените го  наблюдавали със същия телескоп Parkes Radio. Съобщава, че източникът на радиовълните се намира на около 5,5 милиарда светлинни години от Земята.

Веднага след това, използвайки телескопи по цял  свята, не само на земята, но и в Космоса, изследователите започнали да изучават феномена на различна дължина на вълната:  от инфрачервени до видими, ултравиолетови и рентгенови.

И какво открили? Нищо! На другите дължини на вълните излъчване нямало.

Източникът на тези радиоимпулси  учените все още не са открили.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *