Дрехи със супернаноизолация елиминират нуждата за отопление на домовете

agnwclothing2Повечето стратегии за намаляване на отоплението се  фокусират върху подобряване на изолацията на сградите – саниране,  но повечето от енергията все още се изразходва за отопление на празно място и неодушевени предмети.

За да се избегнат тези ненужни загуби, изследователи от Станфордския университет са използвали  стратегия, наречена „персонално терморегулиране.“ Те доказаха, че дрехите, напоени с разтвор от  метални нанопроводници AgNW (сребърни нанопровдници), позволяват на човек да се топли както с пасивна изолация, така  и с активно нагряване, когато е свързан към външен източник на захранване.

Основното предимство на облеклото с  AgNW покритие е, че то отразява повече от 90% от топлината на тялото обратно към човека. Този процент е много по-висок, отколкото дори и при най-топлите вълнени пуловери, а другите материали средно отразяват обратно само около 20% от топлината.

Новите дрехи с AgNW покритие могат да „дишат“  заради порестата структура на нанопроводниците. Разстоянието между нанопроводниците (около 300 нм) дава достатъчно място за преминаване на молекулите на водната пара (около 0,2 нанометра в диаметър). А  това разстояние 300 нм, е твърде малко  за инфрачервеното излъчване от тялото, което е с дължина на вълната около 9 микрона.

В допълнение към предоставянето на високо ниво на пасивна изолация, дрехите с AgNW покритие могхат  също така да осигурят активно отопление, когато са  свързани с източник на захранване. Изследователите  показаха, че само с 0.9 V може безопасно да се повиши температурата на облеклото до 38 ° С, която е с  1 ° С по-висока от телесната температура от 37 ° С на човека.

Въпреки, че икономиите от носенето на дрехи с AgNW покритие  могат трудно да се изчислят точно,  изследователите ги оценяват  на около 8,5 киловатчаса топлинна енергия на човек на ден, или 1000 киловатчаса за година, като се предполага, че отоплителната система работи поне четири месец година.

Изследователите отбелязват, че икономиите в енергийното потребление се равняват на мощност, генерирана от  слънчеви панели с площ  2 кв.м. В допълнение, производството ,  монтажът и поддръжката на слънчевите панели струват много повече от дрехи с AgNW покритие.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *