kjhkjhkjh

Образованите хора са по-малко уязвими при бедствия

cenzБритански учени са установили, че нивото на образование на човек е пряко свързано с шансовете му да пострада  или загине в природни бедствия. Това мнение не трябва да се приема буквално.

И  преподобният професор, и по-малко образованият  му шофьор,   със същия успех могат да бъдат повалени от вятъра или да ги отнесат вълните. Но ако се прегледа световната статистика, като се анализира образователния ценз на тези, които са загинали или пострадали от развилнялата се природа,  могат да се направят интересни изводи.

Разглеждайки опита на 167 страни през последните 40 години, британците са стигнали до заключението, че образованието прави хората по-малко уязвими от такива природни бедствия като наводнения, свлачища и бури.

Експертът от Виенския институт по демография на Рая Мутарак казва:

„Образованието пряко подобрява знанията, способността да се разбира и обработва информация, както и да се преценяват рисковете. То също така косвено повишава социално-икономическия статус и социалния капитал“.

Така възниква предложението, направено от директора на Световната програма за образование Волфганг Луц – да се инвестира във всеобщо образование, което следва да стане ключов фактор в усилията за адаптиране на човечеството към измененията на климата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *