Русия призна превъзходството на НАТО във всички категории оръжия

pic_9f486b68cc1416c41ca7e18bebea0584Постоянният  представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че Алиансът превъзхожда Русия във всички категории оръжия. Това мнение той изрази в ефира на германската телевизия Das Erste в сряда 25 март, съобщава ТАСС.

„При това САЩ запазват  своите ядрени оръжия в Европа, което поставя голям въпрос, защото отдавна не съществува нито Варшавския договор, нито военното му  превъзходство,“ – каза Грушко. Според него проблемите на военния баланс и стратегическата стабилност трябва да бъдат решени „въз основа на принципа на неделимост  на сигурността, както и да не се правят опити да  се гарантира безопасността на някои за сметка на други.“

Той подчерта, че  за разлика от НАТО, Русия не е увеличавала броя на ученията си в Европа.

„Днес проблемът е  – увеличаването на  военната активност на НАТО.   Броят на ученията на НАТО превиши  200, „- каза Грушко. Според него  общият брой на тактическите полети на  авиацията на НАТО над Балтийско и Баренцово море, както и в близките до  Русия райони през 2014 г. е надхвърлил  3000, което е два пъти повече, отколкото през 2013 година.

В края на януари 2015 г. НАТО потвърди плановете си за създаването на командни пунктове и сили за бързо реагиране в шест страни от Източна Европа :  Естония, Латвия, Литва, Румъния, Полша и България. Очаква се, че броят на силите за реагиране ще се увеличи от сегашните  13 000 до 30 000.

Related Posts

2 thoughts on “Русия призна превъзходството на НАТО във всички категории оръжия

  1. Това със сигорност е предизвикателство НАТО да се самонадценят и да направят опит да нападнат Русия С което тя да има повод да унищожи Европа и САЩ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *