Саудитска Арабия може да се превърне в ядрена сила

55169b804fb63_yadernoe

Според изявления на висш  саудитски дипломат, Саудитска Арабия не изключва възможността за създаването или за придобиването на ядрени оръжия.

В отговор на въпрос в интервю за Си Ен Ен за перспективите   монархията от  Близкия изток да се сдобие с ядрено оръжие, посланикът на Саудитска Арабия в САЩ Aдел Ал Джубейр каза, че това е сериозен въпрос, който „не искаме да се обсъжда публично.“

Лаконичността на посланика относно военна програма за ядрени оръжия поражда опасения, че автократичната монархия има свои виждания за използването на ядрен арсенал.

Според вестник Guardian  още  от  2010 г. западните разузнавателни агенции смятат, че Саудитската монархията е платила до 60 процента от разходите за ядрената програма на Пакистан в замяна на възможността за бързо закупуване на ядрени бойни глави за собствените си нужди.

Освен това саудитският режим разполага с кралски стратегически ракетни сили, въоръжени със средства  под  под формата на балистични ракети със среден обсег  на действие.

Саудитското правителство вече заплаши през 2012 г., че ще се сдобие с ядрено оръжие, ако такова се появи у регионалния и съперник Иран.

Тази новина идва само няколко дни след започнатата от  Саудитска Арабия военна операция в съседен Йемен срещу иранските шиитски бунтовнически групировки, които се опитват да формират централно правителство.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *