Ген на младостта може да удължи живота на човека с 60 %

pic-05-04-2015-1323512Швейцарски учени са изпитали на плодовата мушица ген, който, след като  бил въведен в организма й, увеличил   живота на насекомото с 60 %.

Мухата била снабдена с тъкани е  допълнителни копия на  уникалния ген ahuizotl. Този „еликсир на младостта“ активизирал у  насекомото унищожаването  на повредените и болни клетки, а продължителността на живота му в същото време рязко се увеличила –  с 60 %.

Ръководителят на този експеримент д-р Едуардо Морено, специалист по клетъчна биология (Университет  Берн), каза, че запазването в тъканите на здрави клетки и унищожаването на болните, независимо от здравословното състояние – е стратегия, която може да се следва, и когато се работи с бозайници.

Хората също имат този ген ahuizotl. Ако ефектът му върху човешкия организъм бъде същият,  като у плодовата мушица, въвеждането на допълнителни генни копия може значително да удължи живота на хората, да речем, до 120-140 години. И ако днес такива хора се  регистрират в Книгата на рекордите Гинес, в случай на създаване на еликсир на младостта на базата на гена ahuizotl, такава възраст ще се превърне в норма, а   „шампионите“ ще могат спокойно да живеят до двеста и повече години.

Името на гена на младостта е дадено в чест на митичен  ацтекски персонаж. Това кучеподобно същество, което живее във водата, защитава езерните жителите от хората, които  потапяло дълбоко във водите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *