Кога ще се срине Китай

542_20150303_zap_h114_001

„Китайското икономическо чудо“ го очаква срив

Великото китайско икономическо чудо, изглежда, е към своя залез. Според последните данни на Националното статистическо бюро на Китай, износът през март на стоки от Китай е намалял с 14,6%, в сравнение със същия месец година по-рано.

Спад на износа – това не е единствената драматична икономическа промяна през март. Заедно с него се е сринал и вносът – с 12.3%. В резултат на това търговският излишък се оказва няколко пъти по-малък от очаквания – само 3,08 милиарда щатски долара. Тези промени показват, че в близко бъдеще, Китай може да се превърне от нетен износител в нетен вносител.

Общ контекст на тези промени е продължаващото отслабване на икономическия растеж в страната. Така, миналата година икономиката на Китай е нараснала с 7,4%, което е най-слабият темп на растеж през последните 24 години. Спадът на растеж ще продължи и тази година, китайското правителство прогнозира икономически растеж едва 7%.

Заслужава да се отбележи, че сегашният спад в износа и вноса на Китай не е толкова критичен, в сравнение със спада от февруари, когато износът е спаднал с 48,3%, а вносът с 20,5%.

Една от основните причини за намаляването на износ е по-силният юан. Спадът на вноса е поради проблемите на строителния пазар, които доведоха до намаляване на покупките на чуждестранни суровини. Отделна тема са нарастващите дългови проблеми на физически и юридически лица.

По отношение на основните причини за това, което се случва в китайската икономика, те имат класически характер. Припомнете си, че основната причина за „китайското чудо“ е ниската цена на труда в Китай. Именно хората, идващи от селските райони на Китай в заводите и готови да работят за нищожни пари, направиха Китай това, което е днес. Такъв поток продължи десетилетия, което осигуряваше „чудото“.

Днес, обаче, една значителна част от тези, които някога са дошли от селото в завода, бе в състояние да постигне значителен ръст на заплатите, а в някои случаи дори до ниво, близко до това в Европейския съюз. От една страна, това подсили вътрешното потребление, но от друга – анулира основното предимство на производството в Китай. Днес, дори и в далечно село е трудно да се намерят такива, които са готови да работят в производство за никакви пари, както е било преди няколко десетилетия.

Виждайки това, властите и Комунистическата партия направиха корекции за стратегическото развитие на страната. Така започна постепенно изтегляне на Китай от ролята на „работилница на света“. Производство, изградено на принципа на използване на евтина работна ръка, е решено да се премести в други страни, най-вече – в Африка.

В самия Китай, според лидерите на ККП, трябва да се заложи на развитието на високотехнологични производства, както и разработването и производството на продукти с най-високо равнище на добавена стойност. За голяма част от населението, в този сценарий е предопределено да се върне от градовете в селата.

Такива промени не могат да не се отразят на икономическия растеж на страната. Отбелязаното намаляване на стоковото производство вече доведе до значителен спад на китайския износ на евтини потребителски стоки.

В същото време, много съмнения предизвиква и самата възможност за успех на Китай на пазарите за създаване на високи технологии и идеи. Възможностите на човека да твори и да прави открития до голяма степен се определя от понятия като граждански свободи и демократичните институции. С това в Китай има големи трудности, дължащи се на комунистическия китайски държавен апарат.

В резултат на това хиляди млади, перспективни и талантливи китайци, които са получили добро образование в САЩ и ЕС, не са се забързали да се завърнат у дома, като предпочитат да останат да работят на Запад. Днес тази тенденция може да стане необратима. Промяна на ситуацията може да се получи при отказ или при  значително отслабване на идеологическия компонент. Но това е невъзможно, тъй като ще провокира конфликт между прогреса и принципите на устройството на съвременен Китай.

В резултат, това противоречие все повече ще се отразява на икономическия растеж в Китай, като постепенно ще го забавя. Във връзка с което актуалните проблеми в Китай може да са само на първите симптоми на големия крах.

Последвайте ни в Телеграм

2 thoughts on “Кога ще се срине Китай”
  1. Китайците ще си решат проблема и тия мрачни прогнози ще са само мечти на западните предсказатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *