ЦРУ и китайското разузнаване действали заедно срещу Русия

obama-china

„Като част от програмите, осъществявани от няколко [САЩ] президентски администрации подред и насочени към отслабване на Съветския съюз, се е осъществявало  тайно сътрудничество между ЦРУ и Китай.

Китай се присъединява след като  осъзнава, че марксистко-ленинският икономически модел на Москва е обречен“- тази информация репортер на The Washington Times е научил от наскоро издадената книга на  бившия  сътрудник на  Пентагона Майкъл Пилсбъри, която се казва „Столетният маратон“ („The Hundred Year Marathon“).

Сътрудничеството, за което се говори в книгата се отнася за периода от   70-те години на миналия век. Пилсбъри  в президентството на Роналд Рейгън е работил като  помощник на заместник -държавния секретар на  отбраната по  политическо планиране и следователно е бил наясно с тайните контакти с Китай.

Конкретни примери за подобно сътрудничество са  насочената към СССР програма за електронен шпионаж с кодово име Каштан („Кестен“)  и  доставката на китайски оръжия за бунтовниците в Афганистан и Ангола.

„Според книгата, Китай е помагал на  афганистанските бунтовници да правят нападения на територията на   Съветския съюз – докато  юристите на  ЦРУ не спират  тези атаки като прекалено провокационни“ – се казва в статията.

Книгата на Пилсбъри вероятно ще постави Китай в неудобно положение, пише Херц, тъй като страната редовно обвинява ЦРУ във враждебни действия – например, в подкрепа на Далай Лама и организирането на демонстрации в Хонг Конг.

В същото време най-много  Пекин трябва да се разстрои от публикуването на данни, че от 1982 г.  участва в програмата на ЦРУ за въоръжаване на  бунтовници в Камбоджа, които са воювали с Виетнам.

„Китайците не са само ни продаваха  оръжия за прехвърляне на бунтовниците, но и съветваха как да се провеждат тези негласни операции“ – казва Пилсбъри.

„Дали тайното сътрудничеството продължава и сега, в книгата не пише“ – отбелязва Херц.

Източник: The Washington Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *