Учените откриха във Вселената зона без звезди и галактики

unАстрофизици са намерили възможно обяснение за съществуването на реликтово студено петно  в съзвездието Еридан. В тази област на Вселената  температурата на микровълновата  радиация е със 70 микрокелвина по-ниска, отколкото в околното пространство, където тя е 2.7 Келвина. Резултатите от своите  изследвания  авторите са публикували в  Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Средните  отклонения на реликтовото колебние,  възникнали  в ранните етапи на Вселената, и  характеризиращи се с висока хомогенност и изотропия, като правило, не надвишават 18 микрокелвина .  Но свръхпустотата Еридан, простираща се на 1,8 милиарда светлинни години на дължина и намираща се  на разстояние 3 милиарда светлинни години от Земята, показва отклонение от общото правило.
un-1
Студено място в съзвездието Еридан

Това  място е открито през 2004 г. с помощта на обсерваторията WISE. След това телескопът Планк е потвърдил тези наблюдения. Учените имат  различни обяснения за това явление. По-специално, те предполагат, че свръхпустотата  Еридан може да е гигантска черна дупка на Вселената или проява на взаимодействие с други светове.

В новото изследване, проведено в оптичния диапазон  с помощта на телескопа PS1 (Pan-STARRS), данните на  който учените съпоставили с предишни материали, астрономите успели да създадат триизмерна карта на тази част от небето. Така те  установили, че студеното място е огромен войд (англ. void — пустота)  – област от пространството, където почти няма звезди и галактики, и   тъмната енергия нищо не я спира да забавя  разширяването на този регион на Вселената.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *