В Корана се говори за множество Вселени

hqdefault-600x300

В първата сура от Корана “Ал -Фатиха” има стих: ” Слава на Аллах, Господ на световете” (Коран, 1: 2), a споменаване на светове в множествено число се среща и в други стихове:

“… О Муса (Мойсей)! Аз съм Аллах, Господ на световете” (Коран, 28:30).

” Благословен Аллах, Господ на световете” (Коран, 07:54).

По думите на сподвижник на Пророка, да го благослови Аллах и да го приветства, Абу Саид, Аллах е създал четиридесет хиляди светове, и този свят с всичките му творения е само един от тях.

Един от най-великите коментатори на Корана имам Рази пише, че съществуването на неведоми за нас пространства извън нашия свят могат да бъдат доказани рационално, тъй като е очевидно, че за Аллах Всемогъщи не е трудно да създаде милиони други светове в безкрайния Космос.

Той също така посочва, че жителите на други светове, не трябва непременно да приличат на жителите на нашия земен свят и техните условия на живот могат да се различават съществено от земните.

Физическите условия на живот в тези светове могат да бъдат различни от тези, които съществуват на Земята.

“Аллах е, Който сътвори седем небеса, и от земята -; също толкова. Повелята се спусна сред тях, за да узнаете, че Аллах за всяко нещо има сила и че Аллах обгражда със знание всяко нещо.” (Коран, 65: 12)

 

Прави впечатление, че ако думата “небе” е еквивалентно на Вселена, то тогава трябва да има най-малко седем вселени, всяка от които има свои собствени физически закони.

От този стих също става ясно, че Аллах е създал други светове и повеленията му се разпростират и върху тях, тъй като световете се споменават в сегашно време, тоест те съществуват.

Това указва на възможността за съществуването на няколко свята.

Учените казват, че съществуват милиарди галактики, в които има милиарди звезди и планети.

В един от стиховете на сура “Ал-Шура” се казва: “И от Неговите знамения е сътворяването на небесата и на земята, и на тварите, които там е намножил. Той е способен да ги събере, ако пожелае. ” (Коран, 42: 29)

В тази връзка, автор на известния превод на Корана на английски Абдула Юсуф Али, пише в коментарите си: “Може да се предположи, че животът в една или друга форма съществува на някои от милионите небесни тела, разпръснати из целия Космос.” (Ali, Abdullah Yusuf, The Quran: Text, Transaltion and Commentary, Ad-Dar Al-`Arabiah, Beirut, 1938, 1314).

 

Източник: Другите новини

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *