Жените са използвали оръжие преди мъжете

big_1532249

Нови изследвания върху шимпанзета е показало, че жените наистина са били първите, които са взели оръжие в ръце за да ловуват. Проучването е установило, че женските шимпанзета са по-склонни да използват оръжия като, например,  копия, за лов.

Това е интересен извод, защото противоречи на вековните стереотипи, които твърдят, че  жените са събирачи, а мъжете са били ловци. Новото проучване поставя по  съмнение някои социални норми, свързани с жените и лова като цяло.

Затова  изглежда малко вероятно, че жената може  първа да е използвала оръжие. Някои изследователи дори предполагат, че жените може да са били и по-успешни ловци. Проучването е установило, че около 61% от жените в групата за  лов са носили копия, като са представлявали  едва 39% от групата.

Констатациите несъмнено ще стимулират повече изследвания на живота на шимпанзетата. Това  също така ще позволи на учените да разберат по-добре обществения  порядък на животните, което ще предостави информация за това как е изглеждало човешкото общество в ранните етапи на своето развитие.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *