Гениална врана твори чудеса (видео)

Crow-620x433Джеймс Бонд  е известен със способността си да  намери изход от всяка ситуация, но враната с име 007 не му отстъпва по нищо. В това фантастично видео дивата  птица успява да премине един от най-трудните тестове, правени  някога  за животни   и да  направи това пред камерата за по-малко от три минути . Следва да се отбележи , че никой  преди това не е обучавал  враната , и на никакви трикове не е учена.

Дивата врана се научила да използва реквизита за три  месеца, през които  живеела в клетка. Освен това тя  трябвало сама да определи реда, по който да  извършва действията – това бил единственият начин тя да  получи недостъпната храна. Между другото след това тя била пусната .

Експериментът е разработен от д-р Алекс Тейлър, преподавател по еволюционна психология  в университета в Оукланд, Нова Зеландия. Враната 007 решила сложен пъзел от осем действия за две минути и половина.

Първо враната извадила конец, прикрепен към клонка, за да достигне до къса пръчка по-долу . След това враната взела кратката пръчка в човката си – първият етап е завършен.

007 веднага се преместила в контейнера с месни деликатеси и се опитвала да използва пръчката, за да си вземе, но тя била твърде кратка. Тогава птицата с пръчка в човката си,  обърнала внимание на първата от трите кутии, в която имало камък, а за да го вземе без пръчката, било невъзможно. 007 използвала пръчката за да вземе камъка в  човката си. Вторият етап – завършен.

Птицата след това се замислила за момент, взела камък от втората кутия и го сложила в отделен контейнер от плексиглас. След това враната взела трети камък, и в края на краищата всичките три камъка тя поставила в  контейнера – под натиска на тяхното тегло се открил отсек с  дълга пръчка, която враната използвала за  да вземе месото.

Заслужава да се отбележи, че нито една птица на планетата все още не правила нещо подобно.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *