В Германия ограничават правото на стачка

1180610

Бундестагът ще ограничи правото на стачка в Германия

Федералното събрание на Германия този петък ще  гласува за въвеждането на закон, който ще даде приоритет на колективните трудови договори с  най-големите профсъюзи и на практика ще ограничи  правото на стачка на по- малките синдикални организации, пише L’Expansion.

Германците не са свикнали на продължителни стачки, затова  отмяната на безсрочната стачка на железопътните работници беше истинско облекчение за хората. Но социалният конфликт все още не е решен. Масло в огъня може да налее  „Законът за профсъюзното единство“, който Бундестагът трябва да одобри тази седмица.

Законът предвижда, че ако два конкурентни синдиката в  една фирма не могат  да се споразумеят за тяхното представителство, предимство ще се дава на колективния трудов договор с профсъюза с по- голям брой последователи. По-малкият по численост  профсъюз в този случай вече няма да има право на стачка, за да отстоява своите искания.

В резултат на това редица малки синдикати в Германия вече изразиха намерението си да подадат жалба до Конституционния съд веднага след като законът бъде одобрен, а  влизането му  сила е насрочено за 1 юли.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *