Швейцарски учени: свинското печено удължава живота

big_15529871433245710Поне в това ни уверяват учени от Университета на Цюрих, които са извършили съответното проучване. Става дума за това, че свинското месо съдържа голямо количество ниацин, известен също като витамин В3. Обемът на неговото потребление е пряко свързано с нарастването на продължителността на живота, пише „Browser“.

Изследователите провели серия от експерименти с кръгли червеи – те често се използват за това. Когато им инжектирали ниацин, това увеличавало живота им средно с 10%.

Витамин B3 също така може да се намери в пипера, сушените домати, фъстъците. Но на кого му пука? Основното е, че можете да намерите ниацин в бекона! И това наистина променя отношението ни към този продукт, който много несправедливо е охулван през последните години от диетолозите.

За какво става дума? Учените казват, че когато ядете ниацин, тялото ви погрешно мисли, че скоро ще работите сериозно физически. И активизира резервите си.

Авторът на проучването, професор Майкъл Ристоу също критикува съветите на диетолозите.

„Всичко твърдят, че трябва да се вземат антиоксиданти, за предпочитане под формата на таблетки. Да, това било необходимо за да се очисти организма от „токсини“, консумирани заедно с месото. Но това е глупост! Никакви „токсини“ не съществуват, на този аргумент очевидно му липсват научни доказателства. „

В различни периоди медиите подхващат истерия за вредата, която нанася червеното месо. Но  те пропускат факта, че въпреки всичките си усилия европейските учени не са могли да намерят доказателства, че червеното месо наистина убива. В действителност резултатите от това проучване показват, че липсата на червено месо в диетата е рисков фактор за преждевременна смърт.

Правителството – защитник на здравето на нацията – както и Американската сърдечна асоциация отдавна предупреждават американците, че прекомерната консумация на червено месо може да доведе до сърдечни заболявания и други органи. Въпреки това научните данни показват, че това твърдение не издържа критика. И новото проучване не е първото, което отрича това твърдение. Едно мащабно проучване, проведено в Япония, също не намира връзка между броя на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания и консумацията на червено месо.

През 2012 г. учени от Харвард публикуваха резултатите от друго голямо проучване, което показва, че в повечето случаи използването на месо има защитно действие. До определен момент хората,  които ядат повече месо се чувстват по-добре от тези, които ядат малко или не ядат изобщо.

Очевидният извод: малко печено месо за закуска от време на време няма да ви вкара преждевременно в гроба, а хубава пържола за обяд и барбекю сред природата, може дори да удължат живота ви.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *