НАСА показа снимка на воден поток в долината Маринър на Марс

pic_3438b6fc68da2c3f72a3d3ec25c1065aНАСА показа снимка на сезонен воден поток по стръмен склон в каньона на долината Маринър. Снимката е направена на 21 юли 2015 г. с камерата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на орбиталния апарат MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Това се съобщава на интернет страницата на NASA.

На снимката се вижда участък с дължината 536 m, на който се виждат линейни структури, които редовно се появяват и изчезват за година. Учените смятат, че те могат да са се формирaли от подземни водоизточници.

Водата на Марс се намира в замразено състояние, най-вече на нейните полюси. Още повече се намира в подповърхностните слоеве. В екваториалните области на повърхността на планетата, както смятат учените, значително количество вода може да има w  каньоните на долината Маринър.pic_b159340edc6d1f4b9a465a2be6030f60

Според изследователите, тези водни ресурси могат да бъдат полезни за бъдещи пилотирани мисии до Червената планета. Но учените все още не знаят точния химически състав на течността, периодично течаща в каньоните.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *