Фантастичната технология за обучение от „Матрицата“ вече е реалност

fullУчени от Агенцията за перспективни отбранителни проекти DARPA са изобретили начин за ефективно обучение, както във филма „Матрицата“.

С помощта на електроди, имплантирани в мозъка, учените са успели да стимулират клетките, отговорни за паметта и да подобрят ефективността на запомнянето.

Първоначално проектът бил за лечение на хора, страдащи от мозъчни травми или неврологични проблеми, които увреждат паметта. Основната цел на изследването била да се научат да разчитат и да разбират кои процеси в мозъка сформират и предизвикват спомени. Впоследствие електродите имплантирани в мозъка ще бъдат насочено  стимулирани с електрически разряди към определени групи мозъчни клетки за подобряване на запаметяването.

„Технологиите за имплантиране се подобряват, а нашите знания за мозъчна стимулация с точност, необходима за терапевтичен ефект, се разширяват. Мисля, че ще се стигне до момент, когато ние ще можем да помагаме на нашите ранени и други хора, страдащи от неврологични проблеми, „- обясни ръководителят на проекта Justin Sanchez.

Технологията вече е била успешно тествана върху хора, които доброволно се съгласили да им бъдат поставени импланти по време на операция, свързана с лечение на различни увреждания, засягащи паметта. По време на операцията учените имплантирали набор от електроди в региони на мозъка, отговорни за декларативната памет, която е свързана със запомняне на събития, време, места, или списък с обекти.

В резултат на по-нататъшни експерименти учените били в състояние не само да запишат и да разберат сигналите, свързани с процесите на запомняне, но също така и да ги предизвикват в мозъка на доброволците. Учените също така били в състояние да подобрят процеса на запаметяване на списък с обекти при пациентите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *