Изследване: Пушачите са от полза за обществото

pu

Пушещите германци струват на социалните каси и на  данъкоплатците по-малко от непушачите. Това е заключението на двама изследователи от Карлсруе.

Професор Бертхолд Вигер  и колегата му Флориан Щайдел от Технологичния институт в Карлсруе (Institut für Technologie Karlsruher) доказват, че пушачите струват на германските социални каси и на данъкоплатците по-малко,  отколкото  непушачите. Като цяло пушачите умират пет години по-рано, отколкото непушачите, и следователно по-малко получават пенсии и други социални помощи.

„Ние първо изчислихме себестойността на пушенето  в Германия,“ – казва проф. Вигер. Изследователите взели като основа на своите изчисления теоретичното  общество от непушачи в германското общество за  2011 г., когато 30% от мъжете и 21% от жените пушели. И в двата случая те изчислили  разходите и икономисаните от обществото средства за жизнен цикъл от  89 години. В резултат на това реалното  общество излязло по-евтино с  36.4 милиарда евро.

Освен това, отбелязват изследователите,  средно за живота си пушачите в Германия плащат 376 милиарда евро  данъци върху тютюневите изделия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *