Оптимизъм, заради който ти се иска да убиваш

ptim„Каквато и гадост да ви се е случила – починал е дядо ви, ударила ви е кола, детето ви има морбили, уволниха ви от работа, гаджето ви заряза … Във всеки от тези случаи „оптимистът“ ще дойде при вас и ще каже, че тази ситуация ви е дадена „от горе“ за вашето духовно израстване. “ Това е този оптимизъм, заради който ви се иска да убивате.

Трябва да кажа, че аз нямам нищо против позитивния възглед за живота, но имам много неща против забраната за негативни емоции. А това, което много смятат за „оптимизъм“ не е нищо друго освен голям и тлъсто табу  върху това,  да се изпитва тъга, болка, страдание, негодувание, чувство на неудовлетвореност заради всички гадни неща, които могат да възникнат в живота ни.

Така например първият вид „оптимизъм“ е тясно свързан с вярата в един справедлив свят. „Каквато и гадост да ви се е случила – починал е дядо ви, ударила ви е кола, детето ви има морбили, уволнили са ви от работа, гаджето ви е зарязало … Във всеки от тези случаи „оптимистът“ ще дойде при вас и ще каже, че тази ситуация ви е дадена „от горе“ за вашето духовно израстване. „

Ако „оптимистът“ вярва в различни езотерични теории той винаги ще  добавя, че тази ситуация се е получила за да развиете някакъв вид духовни качества, или пък това е възмездие за греховете ви от миналите ви животи. Затова внимание: вие трябва да я приемете с благодарност и просто нямате правото да се чувствате негативно, защото това ви дава уникален шанс за духовен растеж! Ударила ви е кола – тогава идете и разцелувайте шофьора за уникалния духовен опит, който ви е подарил!

Вторият тип оптимисти са хора, които смятат, че ако ви се случи нещо лошо в никакъв случай не трябва да се разстройвате. Дори и само за миг не трябва. Захвърлил ви е любимия човек? Не смейте да плачете, никой не трябва да види сълзите ви! Тичайте към нощния клуб (ако това се е случило през нощта) или в салона за фитнес (ако това се е случило през деня) и там забършете някого! В никакъв случай не оставайте сами, защото тогава ще сте сами с мъката си, и не дай Боже,  ще започнете да я изпитвате! Винаги отвличайте вниманието си от отрицателните чувства, положителните са всичко!

Аз разбирам, че способността да се вижда нещо добро във всяка ситуация – това е добре и е полезно, понякога помага за справяне с проблемите. Но мисля, че има разлика между „да се види нещо добро в проблема“ и отказ да се види проблема.

Мисълта ми е такава – ако се случи нещо лошо – трябва да си дадете време да го преживеете. Да се ядосате на всеки, който го заслужава. Да кажете (макар и не в лицето) всичко, което мислите за всички участници в ситуацията. Да поплачете. Да направите всичко възможно, за да решите проблема, ако , разбира се, все още е възможно да се направи нещо.

И ако нещо лошо се е случило с близките ви хора – моля, не ги притеснявате с баналности като „всичко е за добро“ и „трудностите ни правят по-силни.“ Ако имате приятелка, който току-що е изхвърлена от мъжа си – не се опитвайте да я пъхнете в ръцете на вашия познат ерген; ако на вашия приятел е умряла котката – не се опитвайте веднага да му дадете ново сладко коте. Дайте време на човека да мине през скръбта си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *