Защо пушачите имат здрави бели дробове

pusheneБритански учени твърдят, че са намерили отговора на загадката защо някои закоравели  и дългогодишни пушачи са с практически здрави дробове, съобщава Би Би Си.

Проучването, в което са взели участие повече от 50 хиляди човека е  установено, че в някои случаи се наблюдават  полезни мутации в участъците на ДНК, отговорни крадено от непознаторкркадено от непознкато за функционирането на дихателната система, които могат да компенсират негативните ефекти от тютюнопушенето.

Известно е, че много, но не всички, пушачи с течение на времето развиват белодробни заболявания. Въпреки това, подобно заболяване може да се появи и у  хора, които никога не са докосвали цигара.

крадено от непознатоткраденор от непойзнато

След като прегледали медицинските досиета и генетичната  информация на  повече от 50 хиляди британски доброволци – пушачи и непушачи, страдащи от белодробни заболявания и здрави – учените са успели крадено от непознатоткрадеено оат непознато да идентифицират участъците в  ДНК – кода, които са отговорни за намаляване на риска от хронична обструктивна белодробна болест – болестта е най-често свързана с тютюнопушенето.

Лекарите установили, че собствениците на „добри гени“ са по-малко изложени на риск да придобият това заболяване, отколкото тези, които са надарени с „лоши гени“.

крадено цот непознатойкрадено дот непознато

Като казва един от авторите на изследването, професор Мартин Tобин, откритите от него гени са отговорни за растежа на белодробната тъкан и начина, по който тя реагира на уврежданията.

Представители на Съвета за медицински изследвания съобщиха, че това откритие може да доведе до разработването на нови лекарства, насочени към лечението крадено от непознатоекрадено от непоазнатто на белодробни заболявания.

В същото време, посочват те, най-добрият начин си остава  пълно спиране на тютюнопушенето.

крадено от непознатоцкраденко от непознатоа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *