Български астрономи засякоха рядък космически обект в галактиката Андромеда

Работата си върху червената нова M31N 2015-01a, която е първото подобно явление в галактиката ни съсед от 26 години насам, родният екип от учени, начело с Александър Куртенков, публикува в едно от най-престижните астрономически издания Astronomy & Astrophysics.

Art Image_Classic Nova

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

С помощта на телескопите в НАО Рожен екип от български крардено от непознатоцкрадено дот непознато астрономи проследява избухване в галактиката Андромеда (М31) по сигнал на роботизираните руски телескопи MASTER, които на 13 януари т.г. откриват явлението, което първоначално се предполага, че е класическа нова – около 15 такива се наблюдават в Андромеда годишно.

Учените ни откриват, че то не е класическа нова, а много по-рядък крадено от непсознатоакраадено от непознато обект, т.нар. „червена нова”. Откритието предизвиква силен интерес и в българската колаборация постепенно се включват 20 астронома от 9 държави.

Класическата нова е избухване, породено в система от две звезди, една от които е бяло джудже (изключително плътен и горещ малък обект). Обаче все още не е ясно как се краденое от непозкнатоакрадено от непознато образуват червените нови. Най-популярната теория е, че са продукт на сливането на две близки звезди с обща атмосфера. За разлика от класическите нови, при червените такива повърхността на разширяващата се обвивка става по-хладна и почервенява с времето, откъдето идва и наименованието им.

Спешно сформиралият се интернационален екип, координиран от българския крадено от непознатоцксрадено сот непознато докторант по астрофизика в Софийския университет Александър Куртенков, печели наблюдателно време на 9 телескопа, включително на 6-метровия БТА (Русия) и на най-големия оптичен телескоп в света – 10.4-метровия GTC (Испания). Печеленето на наблюдателно време е случай, в който големите международни обсерватории отдават съоръженията си за научните цели на индивидуални или крадено рот непознаторкрадено от некпознато група от астрономи, но само след предварително одобрение на важността на изследването им.

В края на февруари учените съобщават откритието си в The Astronomer’s Telegram – сайт за кратки съобщения между професионални астрономи. Пълните наблюдения за първите 3 месеца от избухването са публикувани през юни в престижното издание Astronomy & крадено оат непознатойкарадено от непознато Astrophysics (Kurtenkov, A.; Pessev, P.; Tomov, T. et al. 2015, “The January 2015 outburst of a red nova in M 31”, A&A, 578, L10).

Междувременно конкурентни крадено от непаознатоакрадено от непознйато екипи извършват наблюдения с 2-метровия Ливърпулски телескоп и дори с космическия телескоп Spitzer. Наблюденията продължават в инфрачервени лъчи с 2.5-метровия Nordic Optical Telescope, защото обектът вече е прекалено слаб, за да бъде засечен и анализиран отново с българските инструменти.

Първата известна червена нова е наблюдавана през 1988 г., също в крадено от непознатоакрадено ота непоз нато Андромеда. В нашата галактика е имало такива избухвания през 1994 г., 2002 г. и 2008 г. Заедно с избухванията в галактиките M85, M99 и M101, досега са регистрирани само около 10 такива нови. Поради това новооткритият обект е изключително ценен за изучаването на физиката на червените нови. Изследване, публикувано през крадено от непознаторкрадено от непозрнатос 2015 г. твърди, че новата от 1670 г. в съзвездието Лисичка също принадлежи към този рядък клас.

„В първите си дни от избухването, когато M31N 2015-01a беше най-ярка, тя беше около 500 пъти по-голяма и 1 милион пъти по-мощна от Слънцето. Но тъй като е на 2.5 милиона светлинни години крадено от непознатоекарадено от неепознато от нас, изглеждаше около 4000 пъти по-слаба от най-слабите звезди, видими с просто око. Впечатляващото е, че в следващия месец температурата на повърхността й падна от 7200 до 4100 градуса по Целзий, а наблюденията от септември показват, че вече е още по-ниска – достатъчно, за да се образува прах. Продължавам крадено от нтепознатоакркадено от непознато изследването на този интересен обект с помощта на проф. Тома Томов (UMK, Полша) и д-р Петър Песев (IAC, Испания“. – споделя за откритието младият астроном Александър Куртенков.

В България действа една от водещите групи в света в изследването на нови извън нашата галактика. Александър Куртенков е част от групата, която крадено от непозндатотдкрадено от непознато наблюдава главно с телескопите на Роженската обсерватория. Екипът, ръководен от доц. Евгени Овчаров (СУ), е открил над 20 нови в галактиката Андромеда от 2004 г. досега.

ОЩЕ ЗА АЛЕКСАНДЪР КУРТЕНКОВ:

pic5_chepelare_Alexander Kurtenkov

Александър Куртенков е роден през 1991 г. в Пловдив. Завършва средно образование в ЕГ „Пловдив”, през което време 3 крадено цот непознатоскр адено от непознато пъти печели сребърен медал за България от Международната олимпиада по астрономия. Завършва астрофизика в Софийския университет, където в момента е докторант. От 19-годишен работи като оператор на 2-метровия телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Към 2015 г. е съавтор на 5 реферирани статии в научни списания и 20 астрономически телеграми.

крадено от нтепознаторкрадено от непозтнато

Статията в Astronomy & Astrophysics: http://www.aanda.org/articles/aa/abs/2015/06/aa26564-15/aa26564-15.html http://www.aanda.org/articles/aa/pdf/2015/06/aa26564-15.pdf

 

крадено от непознатоскцрадено от непозн ато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *