EП: Държавите в ЕС няма да могат едностранно да забраняват вноса на генномодифицирани храни, които вече са одобрени от Брюксел

Държавите в ЕС няма да могат едностранно да забраняват вноса на генномодифицирани храни и фуражи, които вече са одобрени от Брюксел. Предложението беше отхвърлено с 577 гласа от Европейския парламент и водещите парламентарни групи, съобщи БНР.

Така остава старият режим да одобрение, който изисква квалифицирано мнозинство сред 28-те държави за всяко едно искане. Досега той блокираше поради  разногласия сред правителствата и крайните решения оставаха в ръцете на Еврокомисията. Депутатите препоръчаха тя да преработи предложението си, което в този си вид нарушава правилата на свободния пазар и би предизвикало незаконни гранични проверки на вноса между страните-членки. Според докладчика Джовани Ла Виа от най-голямата група на ЕНП, вотът изпраща силен политически сигнал:

Вярвам, че това предложение щеше да се отрази негативно върху животновъдството в ЕС, което силно зависи от протеинови запаси с ГМО. Щеше да има и косвен негативен ефект върху вноса от чужбина. Имаме опасения, че дори юридически идеята не може да се приложи на практика, защото в ЕС няма граничен контрол.

58 вида ГМО имат разрешения за продажба като храна или фураж в ЕС, а още 58 очакват решение. От своя страна Еврокомисията твърди, че изключенията за внос на някои видове стоки са позволени от договорите на съюза и те не нарушават целостта на вътрешния пазар. Остава в сила обаче мораториумът, който държави като България, налагат за отглеждането на ГМО култури.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *