Открита е извънземна цивилизация?

Задачата на космическия телескоп Кеплер е да търси далечни планети, на които може да има живот. Но, според The ​​Atlantic, може да се окаже, че телескопът  е открил нещо наистина вълнуващо.

В течение на четири години телескопът е наблюдавал част на небето, очаквайки затъмняване на всяка една от звездите, което би могло да указва за преминаването пред тях на екзопланети. Телескопът е следял повече от 150 хиляди звезди, но сред тях се е откроила една : звездата KIC 8462852, отдалеченa от нас на разстояние от 1 480 светлинни години.

Когато една планета минава пред звездата, тя обикновено я  затъмнява за няколко часа или дни и прави това с определена закономерност – например на всеки 365 дни. За разлика от тях,  звездата KIC 8462852 се затъмнява по  неправилни интервали с цели 80% и остава тъмна за период от 5 до 80 дни.

Какво би могло да предизвиква такива странни светлинни колебания? Изследователите, които са открили този феномен, го наричат ​​“странен“.

Те изключили възможността за грешни данни или повреда на телескопа. Нещо изглежда блокира светлината, но това не е планета, а самата звезда е твърде стара, за да бъде заобиколена от пръстени с отломки, които се образуват около младите звезди.

Изследователите нямат много хипотези. Едната от тях е за наличието на облак от комети, които мигриращите звезди са издърпали до орбитата на звездата KIC 8462852, и когато кометите се разпадат, въртейки се около звездата, това може да доведе до неправилно затъмняване. Учените отбелязват, че това е най-вероятното обяснение за наблюдаваните явления.

Само че има и друга хипотеза.

„Извънземните винаги трябва да се разглеждат като най- последната хипотеза – казва астрономът Джейсън Райт.  Но в този случай това изглежда като нещо, за което може да се предположи, че е създадено от извънземна цивилизация „.

Райт и много други астрономи смятат, че напреднали цивилизации могат да бъдат открити с помощта на технологии, разработени от тях. Идеята е, че ако извънземните цивилизации са силно развити, те се нуждаят от все повече и повече енергия, за да поддържат високотехнологичния си начин на живот.

Вероятно извънземните са поставили колектори за слънчева енергия в орбита около звездата, които понякога блокират преминаването на светлината. Тези хипотетични извънземни мегаструктури,  се наричат сфери на Дайсън или облаци.

За да разберат що за тайнствен феномен е затъмняването на тази звезда, Райт и неговите колеги искат да я прослушат с голям радиотелескоп, за да видят дали от там се излъчват видове радиовълни като тези, които се използват на Земята.

Related Posts

One thought on “Открита е извънземна цивилизация?

  1. Не мога да си обясня как „виждате“ звезда отдалечена на 1480 светлинни години, защото ако е така, то с нашите технологии в момента и при скорост на светлината 300 000 km/s, телескопа е „видял“ звездата от преди 1480 год. т.е. все едно местоположение и състояние през 1535 год. на сегашния ни календар?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *