Сбъдват ли се библейските пророчества с намесата на Русия в Сирия?

Засилването на присъствието на Русия в Близкия изток води до началото на „войната на Гог и Магог“

След като Русия се включи в сирийските събития, много експерти започнаха да се опасяват, че ситуацията може да започне да се развива по спирала, и като резултат да излезе извън контрол. На действията на Русия, Сирия, Иран, Ирак, се противопоставят силите на друга коалиция – тъй като Турция, Съединените щати, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия призоваха Русия да спре бомбардировките в Сирия.

В тази връзка някои експерти по библейски пророчества смятат, че може да възникнат условия за две важни пророчества, открити в Библията.

В Езекиил 38, пророк Езекил предупреждава за предстоящата война, известна като войната на „Гог и Магог“, в която хората от Магог и техният лидер Гога ще създадат коалиция от страни (включително у Персия / Иран) за да нападнат Израел.

(Гог и Магог – според есхатологията на Апокалипсиса,  са войнствени племена, противници на „народа на Бога“, които ще се появят „в последните дни“ и ще разпалят вселенска, гибелна война).

Според едно от тълкуванията под „Гог“ се разбира името на лидера, а под „Магог“ – името на страната и народа. Най-често те се интерпретират като два народа, които се оглавяват от княз Рош.

Едно от предположенията тълкува термина „Магог“ като възникнал на основата на акадското название „страната Гугу“ – mât Gügu. В Езекиил Гог се асоциира с царя на Лидия. Еврейските коментатори на елинистичната епоха дешифрират „Магог“ като скити (Йосиф Флавий), мидяни и парти. В Европа първоначално се възприемат като хуни, давайки на техния предводител Атила прозвището „бич Божий.“

След това във Византия под „княз на Рош“ (на гръцки Ros) се подразбират руснаците, оглавяващи ордите от евразийски номади, заплашващи с поробване западната общност.

Още византийският историк Диакон прилага това обяснение във връзка с походите на Светослав срещу Византия. В Русия инвазията на неведомия народ – татаро- монголците, изумили православните хора с външния си вид – се разглежда като инвазия на Гог и Магог. „Татари“ или „тартари“ – дошли от Тартар (от ада) – тоест сатанинската сила.

Много тълкуватели на Библията предполагат, че историческите записи  причисляват  Русия към потомците на народа на Магог, което както изглежда, потвърждава предупреждението на Езекил, че тази инвазия ще направят хората, които живеят „далеч на север“. Русия е страна, която е точно на север от Израел. Учените, занимаващи се пророчествата, ентусиазирано посочват, че Русия се завръща в Близкия изток след 30-годишно отсъствие, и разполага войските си по-близо до Израел.

Второто пророчеството е намерено в думите на Исая 17. В него пророк Исаия предупреждава, че в последните дни Дамаск (столицата на Сирия) ще се превърне в купчина развалини, и никога няма да бъде отново заселен (което предполага използването на химически или дори ядрени оръжия).

И двете библейски пророчества, както се представят, просто превъртат филма с няколко кадъра напред.

Още по темата:

 

Зловещите пророчества на Джордж Оруел, които започват да се случват

Знаменитите антиутопии на Оруел „Фермата на животните“ и „1984“ са написани в средата на ХХ век, и макар че предсказанията на фантастиката за ужасите на тоталитарния режим не се сбъднаха,… Continue reading „Зловещите пророчества на Джордж Оруел, които започват да се случват“

 

Кошмарните пророчества на аржентински художник се сбъдват едно след друго…

В цялата история на човечеството пророци са били не само вярващите свещеници, но и хора на изкуството, на които неведоми сили са нашепвали сюжети за техните романи и картини. За… Continue reading „Кошмарните пророчества на аржентински художник се сбъдват едно след друго…“

Пророчествата на Римския клуб, Великата Световна депресия и съкращаване на населението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *