Внимание! Отваряме границата за 58 храни мутанти

58 вида ГМО ще плъзнат у нас, след като ЕС премахне контрола за тези продукти, идващи от САЩ, пише „Телеграф”.

Вносът на продукти от Америка ще се приема на доверие, като Евросъюзът няма да може да прави допълнителни проверки за наличие на мутанти.

Достатъчни ще бъдат единствено гаранциите на производителите за това дали дадена храна е чиста от ГМО и отговаря на евростандартите.

Това е записано в публикувания на сайта на ЕС проект за Трасатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТТИП).

Преговорите по документа още текат, като окончателният текст ще бъде публикуван непосредствено преди неговото подписване.

В проекта е записано, че контролните органи на двете страни ще работят заедно, за да не се допуска допълнително затрудняване на търговията. Така всеки производител ще може свободно да си внася стоката, която няма да подлежи на допълнителна проверка. Контролните органи ще могат да проверяват само по документи гаранциите за съответствие с евронормите.

В момента е разрешен вносът и търговията на 58 сорта ГМО храни в ЕС, но е забранено да се отглеждат на територията на Европейския съюз. В ЕС може да се сади само царевица на американската корпорация „Монсанто”. Според експерти няма генномодифицирани продукти, които са забранени в Европа, но са разрешени в САЩ.

 

До дни се очаква да приключи 11-я кръг от преговорите по търговското споразумение, който се провежда в Маями.

Според високопоставен чиновник, който е присъствал на преговорите, търговското споразумение променя стандартите на ЕС за храни. Дори вече са във фаза на одобрение 5 нови ГМО продукта, заявява той, цитиран от sputniknews.com.

БЛИЦ

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *