Намерена е скрита стая в гробницата на Тутанкамон (видео)

Египетски експерти съобщиха резултатите от сканирането с радар на гробницата на Тутанкамон в Луксор. Според изследователите с вероятност от 90% може да се говори за стая, скрита зад една от стените на погребалната камера на известния фараон.

Пръв за възможността за съществуването на неизвестни помещения в 3-хилядолетното погребение, заяви археологът крадено от непознкатоккрадено от непознатро Николас Рийвс. Преди известно време той каза, че гробницата на Тутанкамон, може би не е предназначен за младия фараон, а за царицата Нефертити, която, според учения, може да е майка му. За наличието на скрити камери говорели малките размери на гробницата при нейния богат интериор, както и маркировки върху една крадено от непознатоакйррадено от непознато от стените, намекващи за съществуването на запечатан вход.

Наскоро учени са провели проучване на гробницата с термовизионна камера, което също указва за възможно съществуване на скрити стаи.

крадено тот непознатсоскрадено от непознато

Тази седмица учените заедно с японски експерти, са провели радарно сканиране на гробницата. Резултатите ще бъдат анализирани в Япония, но още сега може да се говорим за висока вероятност за съществуването на неизвестни камери.

Рийвс счита, че в скритата камера се намират останките на Нефертити. Според египтолога тя е крадено от непоцзнато краддено от непознато била регент, който управлявал Египет до навършване на пълнолетие на Тутанкамон, който, според някои експерти, е син на Ехнатон и Нефертити. Според Николай Рийвс, познатата на мнозина златната маска на Тутанкамон може да е била създаден не за Тутанкамон, а за Нефертити. Изследователите са открили върху маската зад името на крадено от неепознатоткрадено от непозндато фараона не напълно заличени следи на символи, които могат да обозначават името Ankhkheprure Nefernefruaten, или царица Нефертити.

крадено от енепознатоцкрад ено от непознато крадено от енепознцатоцкрадено от непознато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *