Не са комети! Обектите около мистериозна звезда са извънземни мегаструктури

Звездата KIC 8462852 (за която вече писахме:  Открита е извънземна цивилизация?) е  интересна с това, че нейната светимост със строга периодично се променя с  22 %. Като обяснение на този феномен някои учени предполагат, че тя може да е  заобиколена от сфера на Дейсън, която е създадена, от живееща в близост до нея извънземна цивилизация.

Друга гледна точка  предполага, че KIC 8462852 е  заобиколена от облак от различни комети и астероиди. Но  такова образувание се среща близо само до млади звезди, а KIC 8462852 не е такава.

„Идеята за  семейство от комети се издигаше  като едно  от най-добрите предположения, макар да се  признава, че всички те имат малко недостатъци,“ – казва астрономът П. Шифър за  New Scientist.
„Но сега ние имаме опровержение на идеята и, всъщност, отричане на всички досега публикувани идеи.“

За да направи откритието си, на Шифър му се наложило  дълбоко да  „копае“ в астрономическите архиви в Харвард. Оказва се, че астрономите имат  данни за KIC 8462852 още от 1890 г.

Анализирайки  повече от 1200 измервания на яркостта на звездата, направени в  периода 1890-1989 г., Шифър  открил, че необоснованите промени в яркостта на KIC 8462852  продължават  вече повече от 100 години. Шифър е  публикувал  изводите си в онлайн изданието arXiv.org.

Нещо повече, той обяснява в своята статия, че за реализацията на тази „тенденция към затъмнения с  продължителност 100 години, са необходими  648 000 (!) гигантски комети (всяка с диаметър  200 km), а всички от тях трябва да има такива орбити, че да  минават пред звездата миналия век“, което, казва ученият, е „напълно неприемливо“.

В същото време, той също така засилва вероятността за това , че източник на затъмняване може да бъде мегаструктура на извънземни, които бавно изграждат с течение на времето. Едно нещо е сигурно за Шифър: странните промени в яркостта,  вероятно са предизвикани от  един  физическа механизъм, който изпитва някакъв вид текущи трансформации.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *