Мощно изригване на вулкана Кракатау е предизвикало ледниковата епоха

Европейски изследователи са установили, че през  536 г.  мощно  изригване на вулкана Кракатау е станало причината за началото на мини ледников период. В същото време  избухва  чумна епидемия, започва упадъкът на  Източната Римска империя и радикалните промени в Евразия.

Учените за първи път са получили свидетелства за това, че климатичните промени са  продължили много по-дълго от десет години. Според новите данни захлаждането е   продължило до около  660 година, засягайки Европа и Централна Азия, а може би и останалата част от света.

Предишна работата се основаваше на проучване на ледените ядра. Тогава изследователите доказват, че е имало три мощни вулканични изригвания –  в 536, 540 и 547 г.

Сега  Ulf Büntgen от  Федералния институт за изследване в Швейцария  и колегите му използвали  данните от изследването на дървесните пръстени в Европа и Централна Азия. Учените са показали, че изригването на Кракатау е задействало  125 годишно захлаждане, случило се, очевидно, в резултат на голямото   присъствие на  вулканични  частици в атмосферата. Учените изследвали над 150 годишни пръстени на дървета, които живеят в Алтай и Саянските планини, както и повече от 500 стари дървета, лежащи на земята. Анализът показал, че  средната температура спаднала с повече от четири градуса по Целзий.

Продължителното застудяване съвпада с периода на социални катаклизми в Евразия: чумата завладява Източна Европа, в Китай се сменят династиите, славяните започват  да се разпространяват в цяла Европа, а  Източната Римска империя се превръща във Византия. Периодът като цяло е белязан с  драматични социални, културни и политически изменения, като е много вероятно,  че много аспекти са засилени от захлаждането.  Science вече писа, че промените на климата могат да предизвикват конфликти и да засилват  напрежението в обществото.

Възможно е също така  застудяването да е катализирало и разпадането на Римската империя, защото в  Средиземноморието миниледниковият период е  предизвикал продоволствена криза. Лошите реколти са   довели до глад и са направили хората по-уязвими към   болести и епидемии.

Научната статия е публикувана в списание Nature Geosciences.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *