Дебелите и ниски хора са с все по-малък шанс за оцеляване

Генетици  от Великобритания и САЩ  са доказали, че ниският  ръст и наднормено тегло,  са свързани с намаляване на шансовете за оцеляване. Изследването е публикувано в изданието  British Medical Journal, информира The Guardian.

Учените в мащабно проучване за първи път са получили убедителни доказателства за това, че на върха на социалната йерархия в западните общества стоят стройните и високи хора. Като първо, както доказват учените, това особено много се отнася за жените, а като второ – за мъжете.

Ниският ръст,  според генетиците, води до снижаване на  нивото на образование, ниска заетост и по-ниски нива на доходите (особено при мъжете). За жените  е най-опасно затлъстяването, което намалява нивото на доходите им.

Както са доказали учените, всеки шест сантиметра увеличат годишните приходи на  мъжете средно с 2.3 хиляди долара, а затлъстяването при жените води до загуба на около 4,2 хиляди долара.

Учените нямат  обяснението за резултатите, които са получили. Според тях върху ниското ниво на оцеляване  на дебелите и ниски хора,  може  да влияят  техният комплекс за малоценност, отношението на обществото и особеностите на социално взаимодействие.

В проучването са участвали 120 хиляди британски мъже и жени на възраст от 37 до 73 години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *