Извънземните бомбардират Земята със странни радиосигнали

d479e1af0322e337eb7785e0d7d219b6Странни,  повтарящи се сигнали от космоса,  отново засякоха астрономи

Астрономите и преди са фиксирали бързи дискретни  радиоимпулси, но сега те са засекли цяла поредица от импулси,  повтарящи се и практически идентични, пише Popular Science.

Бързите радио импулси, които понякога се наричат  също и импулсите на Лоримър (по името на Дънкан Лоримър, ръководител на изследователския екип, пръв записал  явлението през 2007 г.) – това са единични радиоимпулси с продължителност няколко милисекунди, а мощността им  е еквивалентна на изригване на енергия в космоса, излъчвана от Слънцето за няколко десетилетия. Общо 20 от тези радио импулси са записани  от 2007 г. насам, а причината за това явление е все още неизвестна.

И сега, един от тези радиоимпулси започнал да се повтаря. Обикновено, този пик се случва само веднъж, но според статия, публикувана в списание Nature миналата седмица, астрономите са открили цяла повтаряща се последователност от 10 радио импулса.

„Те не само се повтарят, но яркостта и спектърът им се  различават от другите бързи радиоимпулси“ – казва Лора Сплитър, основният автор на статията.

Има предположения,  че тази серия не е причинена от експлозия или някакъв друг катаклизъм, а от въртяща се неутронна звезда, но със сигурност нищо не може да се каже.

„След като  установим точното местоположение на източника в  небето, ние ще бъдем в състояние да  сравним наблюденията от оптичния и рентгеновия   телескоп и да видим дали там има галактика“, – казва Джейсън Хеселс, вторият автор на изследването.

„Намирайки го, ние ще можем да разберем  характеристиките на сигнала.“ За щастие на изследователите, наскоро са задействани три нови масивна радиотелескопи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *