Сексът вече няма да е необходим за създаване на деца

Професор Ханк Грийли на Станфордския университет твърди: в близко бъдеще двойките, които мечтаят за дете, ще ходят в лабораторията, а не в спалнята. За създаване на яйцеклетка ще са необходими само няколко клетки от кожата на жената. След това тя може да бъде оплодена, като се използват сперматозоиди, получени от потенциалния баща, пише The Daily Mail.

Родителите могат да избират от около 100 ембриони, създадени по този начин. На тях ще им разкажат дали детето страда от сериозни и неизлечими заболявания (около 2% от общия брой ембриони), други заболявания, какви ще са очите му,  косата, фигурата и поведението. Клетъчните технологии вече могат да определят много неща от изброените по-горе. Така с помощта на генетични тестове ще могат да се открият най-различни заболявания в ембрионите.

Нещо повече, от стволовите клетки изследователите ще отглеждат в лабораторията яцеклетки и  сперматозоиди. Професор Грийли казва: Вероятно ако се съчетаят  клониране и клетъчни технологии, жените вече не трябва да се подлагат на инвазивна процедура.

Впрочем използването на тези методи остава да  е сериозен етичен проблем.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *