Машините атакуват: Foxconn замени 60 хиляди служители с роботи

Фирмата  Foxconn, произвеждаща  в Китай  iPhone за  Apple и смартфони за Samsung, е заменила  60 хиляди служители в производството, с роботи,  съобщиха местните медии.

Един от заводите в Китай е съкратил  броя на служителите си от 110 хиляди до 50 хиляди, заради  въвеждането в производството на роботи, заяви пред вестник South China Morning Post ръководителят  на отдела за връзки с обществеността на градския район Куншан Сюй Юйлян.

В коментари за Би Би СИ Foxconn Technology Group е потвърдила, че автоматизира много производствени  процеси, но  отрича мащабни съкращения на персонал.

„Ние ще продължим да използваме както автоматизиран, така  и жив труд в нашите производствени операции  и  планираме да  запазим значителен щат  в Китай“, – добавят от Foxconn.

От септември 2014 г. 505 фабрики в Dongguan,  провинция Гуандун, са инвестирали  4.2 милиарда юана ($ 640 милиона) в разработването на роботи, които  да заменят хилядите служители.

Икономисти преди това предупредиха за последиците от  автоматизацията на пазара на труда. Според проучване, проведено от Deloitte,  в сътрудничество с университета в Оксфорд, в следващите 20 години ще  бъдат съкратени  35% от работните места.

Бившият изпълнителен директор на Макдоналдс Ед Ренси в интервю за Fox Business заяви, че повишаването на минималната работна заплата до $ 15 на час, ще застави компаниите да заменят служителите с роботи.

„По-евтино е да се купи за  35 хиляди долара  роботизирана ръка, отколкото да се наеме неумел  служител, който за $ 15 на час, ще опакова пържени  картофки,“ – каза той.

Related Posts

One thought on “Машините атакуват: Foxconn замени 60 хиляди служители с роботи

  1. Да не търсите после роботи да ви ядат пържените картофки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *