Стивън Хокинг: Владетелите на други светове не обичат земляните

„Възможно е извънземните да възприемат човешкото общество като примитивно и незначително, и да нападнат  нашата планета заради нейните природни ресурси“.

Половинвековният „лов“  по Проекта за търсене на извънземен разум (SETI — Search for Extra-Terrestrial Intelligence) не донесе никакъв резултат.

В същото време известният физик Стивън Хокинг смята, че провалът на SETI и други, които се стремят да установят контакт с извънземен живот може да е за добро: извънземните, казва той, може би,   не ни харесват.

Хокинг  наскоро дебютира в новия   TV филм по канал „Дискавъри» (Discovery Channel)   с тази своя хипотеза и предизвика огромен резонанс.

Той  отдавна  смята, че съществува извънземен живот, най-малко на базата на   необятността на Вселената. Въпреки че голяма част от това, което е извън нашата Земя – е само  прост микробен живот, а  „нови“ цивилизации могат наистина да съществуват, и да са на по-висок етап от нашата. Това обаче  не означава, че ние  ще бъдем приятели с тях.

Хокинг казва: „Ние трябва да гледаме себе си, за да разберем, как  интелигентен живот може да се развие в нещо, с което ние не бихме искали да се срещнем. Предполагам, че може да съществува в големи кораби, след като е изразходвал всички ресурси на родната си  планета. Такива напреднали извънземни  могат да станат номади,  заинтересовани от завладяването и колонизирането на  всяка планета, на която те могат да попаднат »[The Times].

Ако извънземните все пак решат да погледнат към  нашата бледосиня точка, те,  както прогнозира известният британски учен, могат да дойдат при нас не с  духа на мира и разбирателството, а по-скоро с духа, с който европейците завладяват индианците и колонизират това, което сега е  Съединените щати. Тези извънземни могат да  възприемат нашето човешко общество като примитивно и незначително, и да нападнат и завладеят  нашата планета заради нейните ресурси, казва той.

Въпреки, че Хокинг твърди, че контакт,  за какъвто се надяват учените от  SETI би бил  много рискован  за нас, той   също така разглежда и вероятността, че ние никога няма да имаме такъв шанс, дори ако напреднали цивилизации от далечни светове съществуват.

„Възможно е те да се взривят веднага след като открият, че E = mc2. Ако за развитието на цивилизациите са необходими  милиарди години, то  те могат да изчезнат както се казва „за една нощ“,  след което, за съжаление, няма да имаме  никакъв шанс да се срещнем с тях.“[MSNBC].

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *