Матрицата: 1% от населението на света притежава 1/2 от богатството му

Само 1% от живеещите на Земята могат да се нарекат  милионери или богати. Заедно те владеят почти половината богатство в света, и този дял продължава да расте, според ново проучване, публикувано на 7 юни 2016 г.

Приблизително 18,5 млн. семейства по целия свят имат най-малко  $ 1 млн. активи на обща стойност около 78,8 трилиона долара, според годишния доклад на Boston Consulting Group  за глобалния частен капитал. Това представлява 47% от световното богатство под формата на парични средства, финансови сметки и акции, без да се включват недвижимите имоти, като другата половина от световното богатство  си разделят  останалите 99% от хората в света.

Този 1% от „елита“ на обществото непрекъснато   увеличава своята част от световното богатство. Например, през 2013 г. делът на богатство се увеличи от 45% на 47% през 2015 г. Това предизвиква тревога сред икономистите защото неравенството нараства по целия свят.

САЩ са на първо място в света по броя на милионерите, които живеят на Земята, с 8 милиона богаташи. След САЩ следва Китай с 2 ​​млн. милионери и Япония с 1 млн. заможни. На глава от населението най-голям брой богати хора живеят в  данъчни убежища като Лихтенщайн и Швейцария.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *