Гените на хората остават активни 4 дни след смъртта

Учени са установили, че след смъртта на организма гените му остават активни до четири дни

Международен екип от учени от САЩ, Германия и Хърватия е установил, че гените на хората са в състояние да остават активни дори и след смъртта.

Както пише bioRxiv, експериментът е проведен под крадеено от непознатоцкраденор от непознато ръководството на сътрудниците от университета на Вашингтон Александър Пожитков и Питър Нобле.

Същността на опита е следната: учените взимали проби от тъканите на мъртви животни за да следят какво се случва след смъртта на носителя. За експеримента те използвали мишки и риби .

крадаено от непознаторкрадено от непознаток

Учените открили, че активността на гените се запазва в продължение на няколко дни, въпреки че като цяло е по-ниска от тази в жив организъм.

Проучването кра дено от непознатойкрадено от неп ознато установило наличие в организма на уникален набор от продукти на активността на гените, наречен танатоскрипт.

Според последните данни, танатоскриптът съдържа в себе си продукти на активността на 1 063 гени. Всички те остават жизнеспособни в продължение на най-малко два дни след смъртта на организма, а част от крадено о т непознатойкраадено от непознато гените запазват активността си след още три дни.

Според авторите, това откритие ще помогне да се направи по-ефективна и по-безопасна трансплантацията на органи.

крадено от непйознатоцкреадено от непознато крадено отр непознаторкрадено от непознато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *