Какво е „ИКИГАЙ“ и как да намерим своя

„В един малък японски град умирала жена. В един момент тя усетила, че душата й напуска тялото,  издига се нагоре и застава пред духовете на предците.

Силен  глас я попитал:

„Коя си ти?“
„Аз съм жената на кмета,“ – каза тя.
„Аз не питам кой е твоя съпруг. Кажи ми, коя си ти? „
„Аз съм майка на четири деца. Аз съм учител в училището. „
„Нима попитах колко деца имаш или какво работиш?“

И така продължило докато тя казала: „Аз съм тази, която се събужда всеки ден за да помогне на семейството си и да учи  децата в училище.“ След това тя се завърнала в тялото си, а болестта отминала. Тя намерила своя Икигай. „

Японското понятие „Икигай“ трудно може да се преведе, но  може да се тълкува като „това, което дава смисъл на живота ни, това, което ни кара да се събуждаме всяка сутрин с радост.“ С други думи Икигай –  това е  източно изящно и  компактно определение на вашия основен интерес,  каузата, която носи радост в живота ви.

Въпреки че японците на остров Окинава са успели да направят това понятие част от своята философия, не може да се каже, че икигай е  напълно непознат на Запад. Неговите последователи, особено тези хора, които са били в състояние да постигнат велики неща в живота си, казват:

„Едва дочакваме сутринта, за да започнем да  работим отново.“ – Уилбър Райт, изобретателят на самолета

„Правете само това, което обичате най-много.  Това определено ще ви доведе до успех.  Всяка сутрин се поглеждах в огледалото ис е  питах:  Ако днес е  последният ден от живота ми, бих ли искал да правя това, което правя днес? Ако отговорът много дни подред е „не“, тогава аз трябва да променя нещо. “ – Стив Джобс

Именно интересът  към живота, желанието да се започне веднага  работа и да се  изпълни по най-добрия начин,  дава на хората чувство за собствено достойнство, чувство на удовлетворение и смисъл в  живота. Тези хора, които познават своя икигай, не познават депресия, те поддържат оптимистично отношение към живота и не са подложени на  разрушителни навици. Ето защо за всеки човек, който иска да живее дълъг и смислен живот, е важно да намери причина за ставане сутрин.

Как да намерите вашия Икигай?

Откриването на главната, харесвана от вас дейност, налага значителни инвестиции във  време и енергия. Вие ще трябва да вземете смислено и важно решение, и е жалко, че много хора разбират необходимостта от това твърде късно. Колкото по-рано започнете търсенето на своя икигай, толкова по-скоро ще започнете да се чувствате спокойни и удовлетворени от живота си. Ето някои въпроси, отговорите на които ще ви помогнат в търсенето ви:

– Постижения. Какви постижения в живота си считате за  най-ценни? Вземете лист хартия и напишете своите 2-3 неща, с които наистина се гордеете. Това  може да послужи като добра отправна точка за намирането на вашия икигай.

– Знания. Какви са вашите  специални умения и знания? В какво смятате,  че сте експерт? За какво с удоволствие разказвате, каква литература четете? Кои сайтове  посещават най-често в свободното си време?

– Усещания. Работата в областта, в която вие сте много добър, е ключът към успех в кариерата. Но ако искате да намерите щастието,  трябва да правите това, което обичате. Вашият икигай не се вълнува особено от вашите бизнес успехи, ако те не са  подкрепени от радост в сърцето ми. Това е, на което трябва да се обърне внимание на първо място.

– Самооценка. Като какъв  се виждате в мечтите си? Вие сте учител, адвокат, майка, учен, издател, фермер? Може би именно  вашата оценка на бъдещето ви може да бъде тази леща, която ще ви помага да фокусирате всичките си усилия.

– Личност. На света няма еднакви хора и на различни личности пасват много различни видове работа. Знаейки вашия тип личност, ще разберете защо някои занятия ви носят  голямо удоволствие, а други не докосват душата ви.

Окончателно напътствие

„Трябва да се намери това, което обичате. И да намерите своята любима работа е необходимо по същия начин, както и своя любим човек. Работата ще заема много голяма част от живота ви и единственият начин да  получавате  истинско удовлетворение от работата е –  да я вършите   перфектно, осъзнавайки това.

A единственият начин да си вършите работата перфектно -… това е да я обичате.  Ако не сте намерили своята любима работа,  продължавайте да търсите  и не спирайте да търсите, докато я намерите.  Както във всичко останало това, което е на сърцето ви,   можете веднага да разберете, че сте намерили това, което сте търсили. И като във всяка страхотна връзка, вашата страст към работата в крайна сметка ще се увеличава. Така че търсете и   не се успокоявайте, докато не я  намерите. “
(Steve Jobs)

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *